31 000 hektar fjällnaturskog skyddas i Norrbotten

Nu skyddas 31 000 hektar produktiv fjällnaturskog i Norrbottens län. Det sker genom en överenskommelse mellan Sveaskog och Naturvårdsverket. "Vi kommer att fortsätta att äga marken och skogarna men kommer att förvalta dem enligt överenskommelsen", säger Erik Brandsma, vd Sveaskog.

Njallaberget är ett av de områden som nu skyddas av överenskommelsen i väntan på reservats- eller naturparksbildning.

Njallaberget är ett av de områden som nu skyddas av överenskommelsen i väntan på reservats- eller naturparksbildning.

Foto: Naturvårdsverket

Norrbotten2023-02-07 15:59

Det är sammanlagt 100 000 hektar fjällnaturskog längs fjällkedjan från Norrbotten till Dalarna som nu långsiktigt skyddas. Av dessa är cirka 48 000 hektar produktiv skog, varav 57 områden på totalt 31 000 hektar ligger i Norrbotten, 39 områden omfattande cirka 12 500 hektar i Västerbotten, ett område på knappt 300 hektar i Jämtlands län och elva områden omfattande 4 000 hektar i Dalarnas län.

– Nu är de skyddade formellt innan det blir reservatsbildning eller naturparksbildning och det är viktigt för då kan vi ta med dem i den totala arealen av den typen av mark som vi har. De har så stora naturvärden att vi vill behålla dem som de är. Vi har inte något mål att ha formellt skyddad mark, men den mark vi har skyddat och avsatt från traditionellt skogsbruk vill vi skydda på det här sättet, säger Erik Brandsma.

I Norrbotten har Sveaskog 1,3 miljoner hektar skogsmark. Av den areal som överenskommelsen omfattar har Sveaskog sedan tidigare frivilligt avsatt och skyddat ungefär 75 procent.

I Skogsutredningen fanns ett förslag att 500 000 hektar ska skyddas. 

– Av dessa 500 000 hektar längs hela fjällkedjan är 100 000 hektar, varav cirka 48 000 hektar produktiv skogsmark, Sveaskogs andel, säger Björn Risinger, generaldirektör Naturvårdsverket.

Överenskommelsens är ett resultat av det regeringsuppdrag som Naturvårdverket fick att i samråd med Sveaskog om att utforma ett långsiktigt skydd. Grunden är Skogsutredningen och sedan regeringens proposition som antogs av riksdagen 2022. 

– Nu har vi jobbat tillsammans, Naturvårdsverket och Sveaskog, och funnit en bra lösning, säger Björn Risinger, Naturvårdsverket.

– En anledning är också att vi vill ha ett formellt skydd för de områden som vi anser har så pass höga naturvärden, säger Erik Brandsma, Sveaskog.

I och med den här överenskommelsen kan respektive länsstyrelser gå vidare med dialoger med kommuner, samebyar och andra intressenter för att förbereda naturreservatsbildningar. 

– Länsstyrelserna tecknar många överenskommelser med privata skogsägare och andra, där reservatsskyddet kommer så småningom. Vi betraktar den här överenskommelsen som långsiktigt säker, säger Björn Risinger, Naturvårdsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!