3000 extra i månaden till regionens distriktssköterskor

2020 hade regionens distriktssjuksköterskor lägst medellön i landet. För att kunna locka till sig legitimerade sjuksköterskor höjer man nu de tillsvidareanställdas lön med 3 000 kronor i månaden.

Region Norrbottens distriktsjuksköterskor hade lägst medellön i landet 2020.

Region Norrbottens distriktsjuksköterskor hade lägst medellön i landet 2020.

Foto: Isabell Höjman/TT

Norrbotten2022-02-10 10:51

I förslaget som regionstyrelsen hade att ta ställning till under onsdagen konstateras det att regionens egna primärvård får allt svårare att rekrytera distriktssköterskor och att det vanligtvis saknas sökanden när man annonserar ut befattningar. Det har i sin tur lett till en bristsituation på flera av länets hälsocentraler. 

För att försöka råda bot på personalbristen beslöt man under onsdagen att tillsvidareanställda distriktssjuksköterskor i egenregins primärvård ska få ett lönetillägg på 3 000 kronor per månad från den första april.

– Det kan finnas risker med att rekryteringen sker internt och att vi då stjäl kompetens från ett håll och sätter in på ett annat, sa Marianne Sandström (SD) som fick igenom ett tillägg om återkoppling av satsningen i november.

Regionens distriktsköterskor hade 2020 lägst medellön i landet (36 890). En ökad medellön på 3 000 kronor hade då gjort att man istället var näst bäst betalda.

– Det här är en kompensation men väl sent, kommenterade Anders Öberg (S) som stödde Vänsterpartiets förslag om att förslaget skulle skickas på återremiss för att se över om även ytterligare personalkategorier ska inkluderas samt att en jämställdhetsanalys görs.

Under sammanträdet diskuterades en sjunkande telefontillgänglighet vid länets hälsocentraler, fem procents minskning sedan 2019, som följd av personalbrist.

Lönetillägget beräknas gå på 5,53 miljoner kronor under 2022.

Telefontillgängligheten

Hälsocentralerna med lägst telefontillgänglighet i december 2021:

Bergnäsets hälsocentral, Luleå: 26 procent

Björknäs hälsocentral, Boden: 44 procent

Kiruna hälsocentral: 61 procent

Cederkliniken, Piteå: 66 procent

Björkskatans hälsocentral, Luleå: 76 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!