Vattennivån fortsätter att stiga

Det råder fortfarande extremt höga flöden av vatten i länet. SMHI har utfärdat sex varningar och samt risk för gräsbrand.

En klass 3-varning är utfärdad för länet.

En klass 3-varning är utfärdad för länet.

Foto: Malin Andersson

Norrbotten uppdaterad2018-05-13 08:51

Den snabba snösmältningen i landets nordligaste delar har lett till så stora vattenflöden att SMHI går ut med klass 3-varningar för flera områden norr om Skellefteå.

Under lördagen la finska räddningstjänsten ut barriärer kring Torneälven för att klara av de höga vattenflödena. Nu har Myndigheten för skydd och beredskap skickat upp 900 meter barriär till Norrbotten, uppger SR Norrbotten. En lastbil körde hela natten för att nå Luleå under söndagsförmiddagen.

I Kustlandskapet mellan Råneälven och Bsykeälven har SMHI gått ut med en klass 3- varning som betyder att det är extremt höga flöden som råder. Flödena i små och medelstora vattendrag förväntas på många håll uppnå klass 3-nivå under helgen. Lokala variationer förekommer. Under söndagseftermiddagen omfattar klass 3-varningen även inlandet mellan Råneälven och Piteälven.

– Det kommer att bli värre på söndag och måndag. Flödena kommer då att uppstå i ett större område och bli kraftigare. Men i början av nästa vecka lugnar det sig allt eftersom, säger Gustav Carlsson, hydrolog på SMHI till SR Norrbotten.

I Västerbottens kustland och Norrborrbottens kustland och inland finns en klass 2-varning utfärdad. Flödena i små och medelstora vattendrag stiger snabbt i samband med snösmältningen. Klass 2-nivå har nåtts i vissa vattendrag och väntas nås på fler håll under de kommande dagarna. Flödena förväntas därefter fortsätta stiga.

Läs även: Nu vallas delar av Boden in

Läs även: Vårfloden ställer till det

Gällande Torneälven gäller en klass 1-varning som betyder höga flöden. Flödet förväntas uppnå klass 1-nivå under söndagen och därefter fortsätta öka.

I Kalixälven är det mycket höga flöden och en klass 2-varning är utfärdad och vattenmängden förväntas fortsätta stiga.

Samtidigt som vattennivåerna fortsätter att stiga varnar SMHI för att det under söndag eftermiddag är stor risk för gräsbrand i de snöfria områdena.

Läs även: Campingstugor kan blötläggas

Läs även: vattenläget på Bodencamping

Många fastigheter hotas att skadas av Piteälvens höga flöden. Då kan vågskvalpet efter båtar blir förödande.

– Vi har ett aktuellt fall där en fastighetsägare fick vatten i trossbotten sedan en båt passerat. Jag förstår att många är nyfikna och sugna att i det fina vädret ge sig ut på älven. Men visa hänsyn. Vågorna efter båtarna kan ställa till stor skada för stugägare längs älven, säger Margareta Lundberg, säkerhetssamordnare i Älvsbyns kommun.

Vattennivåerna i Piteälven är höga. På söndagen var älven som högst 5,64 meter. Men tendensen är just nu att vårfloden mattas.

– Jag har pratat med Skelleftekraft och de tror att kulmen har passerats vid kusten. Däremot ökar tillrinningen i fjällen. Har vi tur så sammanfaller inte fjällfloden med vårfloden längre ner mot kusten. Men det är ju fortsatt varmt i Piteälvens källflöden så än kan vi inte blåsa faran över.

SMHI:s varningar

Varning klass 3: Extremt höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt vart femtionde år. Medför allvarliga översvämningsproblem. Klass 3 är den allvarligaste varningsklassen för höga flöden.

Varning klass 2: Mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde år och vart femtionde år. Översvämningsproblem på utsatta ställen. Om prognosen ändras till ännu kraftigare flöden uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Varning klass 1: Höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vartannat och vart tionde år. Kan medföra mindre översvämningsproblem. Om prognosen ändras till ännu kraftigare flöden uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!