Jordbävning i norra Sverige

Flera rapporter om en jordbävning har kommit in från Boden, Skellefteå och Umeå. Flera byggnader har utrymts. Skalvet tros vara ovanligt kraftigt.
-Det var läskigt, säger Bo Björk, Skellefteå.

Foto:

Norrbotten. Uppdaterad2010-06-15 22:55

Enligt polisen i Västerbotten har många oroliga personer hört av sig med anledning av jordbävningen vid 22.30-tiden på tisdagskvällen. Flera personer har lämnat sina hus av rädsla för att deras hus ska ramla ihop. 

Seismologen Reynir Bödvarsson på Uppsala seismologiska institut säger att han tror att epicentrum låg cirka 30 kilometer söder om Skellefteå. Enligt USGS, United States Geological Survey, uppmättes magnituden till på 4,1 på Richterskalan. I Uppsala beräknar man skalvet till ungefär 3,8 på Richterskalan, med ungefär 0,3 i noggrannhet.

Att skalv med den magnituden inträffar i Sverige hör inte till vardagen.

- En 4,0 på Richterskalan inträffar ungefär vart tionde år, det inträffade senast i Skåne för ett par år sedan, säger Reynir Bödvarsson.

Skalvet kändes kraftigt i området kring Umeå och Robertsfors.

-Vi låg och sov men vaknade av att det dånade. Vi bor i ett stenhus som det bor många hyresgäster i och alla gick ut på balkongen och undrade vad det var som hade hänt. Det skakade ordentligt och det tog inte lång tid innan vi förstod att det var en jordbävning, säger Bo Björk i Skellefteå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om