Genmanipulerat - en het potatis

Enligt planerna ska den genmanipulerade potatisen Amflora odlas i Norrbotten -i Sunderbyn och i Haparanda.- Inga biodlare eller någon annan behöver vara orolig, säger Kristofer Vamling, Plant Science Sweden.

Kristofer Vamling lugnar oroliga.

Kristofer Vamling lugnar oroliga.

Foto: Jonas Lindsköld

NORRA SUNDERBYN2010-04-16 06:00
Genmanipulerade grödor kritiseras hårt från bland annat miljörörelsen och i flera europeiska länder finns ett stort motstånd mot planerna på att odla industripotatisen Amflora (se faktaruta).
Det har varit en lång process, sedan mitten på 90-talet, innan Skåne-företaget Plant Science Sweden, ägt av multinationella BASF, den 2 mars i år fick EU-kommissionens tillstånd för att odla den omstridda gmo-potatisen (gmo står för genetiskt modifierad organism) kommersiellt i Sverige.
Bara utsäde
Amflora har tidigare odlats i fältförsök, bland annat på Hushållningssällskapets försöksgård i Norra Sunderbyn, utanför Luleå. Plant Science Sweden har inga egna odlingsarealer och egen arbetskraft utan kontrakterar odlare.
Var i Norrbotten blir det odling nu?
- Det är lite för tidigt att säga säkert ännu. Men enligt de planer vi har blir det i Sunderbytrakten och i Haparandatrakten, säger Kristofer Vamling, verkställande direktör för Plant Science Sweden.
Han poängterar att den potatis som ska odlas i Norrbotten bara ska användas till utsäde.
- Vi har produktion på 150 hektar i Tjeckien men ingen produktion i Sverige. Det som produceras i år ska användas till utsäde. Orsaken till att man producerar de första generationerna potatis här uppe är att det inte finns så mycket skadeinsekter och behövs lika mycket växtgifter här, säger Kristofer Vamling.
Kan Amflora hamna bland vanlig potatis och ätas av människor och djur?
- Det finns klara regler för att inte Amflora ska blandas med vanlig potatis. Såväl vid sättning, som vid skörd, lagring, sortering och transport.
Men biodlare är ju oroliga att antibiotikaresistenta gener ska spridas via deras bin när de pollinerar potatisens blommor. Är inte det en stor risk?
- Amflora blommar inte i fält så de behöver inte vara oroliga.
Kristofer Vamling tycker att farhågorna kring den genmanipulerade potatisen är mycket överdrivna.
Bättre motståndskraft
- Det finns ingen forskning som visar att gener kan överföras från växter till bakterier. Dessutom finns de här generna redan naturligt i många organismer. Det är olyckligt att man sammanblandar problemet med antibiotikaresistenta bakterier med den här genmodifierade potatisen, säger han.
Kristofer Vamling berättar att Plant Science Sweden också planerar att inom kort odla en annan genmodifierad potatissort i Norrbotten. Den heter Fortuna och har förbättrad motståndskraft mot brunröta och bladmögel.
Fortuna är avsedd som matpotatis och där har ingen antibiotikaresistensgen använts vid förädlingen.
FAKTA Amflora
➤ Vanlig potatis innehåller två sorters stärkelse, amylopektin och amylos, medan Amflora, framodlad på 1990-talet i Svalöv, endast innehåller en sort, amylopektin. Detta har åstadkommits genom att den gen i potatisen som producerar amylos har "stängts av".
I industriella processer kan detta göras på kemisk väg. Men detta är en dyr process som kräver kemikalier, vatten och energi.
➤ I Amflora har en antibiotikaresistensgen har använts vid förädlingen, som så kallad selektionsmarkör. Beslutet att tillåta kommersiell odling av Amflora har kritiserats både av vissa politiker och från miljörörelsen. De har uttryckt oro för att den antibiotikaresistenta genen ska spridas i naturen och hamna i sjukdomsalstrande bakterier.
➤ De europeiska myndigheterna som konsulterats i processen för att godkänna den genmanipulerade potatisen inom EU har dock gjort bedömningen att Amflora inte är farligare för miljö och hälsa än vanlig potatis.
➤ Amflorapotatisen ska inte användas som livsmedel utan inom industrin. Bland annat vid papperstillverkning där amylopektin ger papper av bättre kvalitet. Amylopektinet i Amflora kan också användas i klister och blandas i sprutbetong för att få bättre vidhäftningsförmåga och jämnare konsistens.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!