Fem tips från tomten till tomtarna

Kalle Anka är snart över och julklappsutdelningen nalkas. Gällivares egen tomte Sivert Svenssons julklapp till andra tomtar är goda råd på vägen.

Sivert Svensson är för många känd som Gällivares egna tomte. Läs hans tips på hur du som tomte tar julen med storm.

Sivert Svensson är för många känd som Gällivares egna tomte. Läs hans tips på hur du som tomte tar julen med storm.

Foto: Maria Ödalen

Nordpolen2015-12-23 17:25

En bild från fyraårsåldern när han står bredvid en tomtedocka under familjens gran tror han kan vara roten till tomtandet, och när han var sju år sprang han över till grannar för att vara tomte för dem. Omkring 70 år har passerat, och med mångårig erfarenhet vet Gällivares egen tomte Sivert Svensson vad som krävs när man ska gå från hem till hem med en julklappssäck.

– Du får absolut inte vara onykter och röka när du är tomte. Du kan inte sitta med ett barn i knäet och cigaretten i handen, varnar han som tomtarnas heligaste regel.

Den vanligaste reaktionen han får när han själv knackar på för att dela ut julklappar är glädjetjut och studsande barn. Och när han pratar med dem över julklappsutdelningen tycker han att det är viktigt att inte ljuga.

– När barn frågar om tomtens renar flyger så kan man inte ljuga hejvilt och säga ja, särskilt inte i den här delen av landet där barn ser renar ofta, förklarar tomten Sivert.

Men lite kul och lurig tillåter han sig själv ändå vara. Han berättar om gånger där lite äldre pojkar och flickor som inte längre tror på tomten frågar sina pappor om det inte är dags att gå och köpa tidningen.

– Då har jag gjort upp med pappan innan så han går i väg för att låtsas köpa tidningen. Då kommer jag in bara efter en kort stund. Och sen efter en liten stund till kommer pappan tillbaka medan jag är kvar, berättar Sivert.

När han är tomte är det med ett glatt och skrockande läte. Frasen "hohoho" tycker han lämpar sig mer för amerikanerna.

– Det verkar vara mer populärt i USA. Men det är inte min grej, jag skrockar. Det gäller att ta i med magstödet då, säger han och ger i från sig sitt juligaste läte.

Skägget har han länge låtit växa, men menar att det även finns fina lösskägg att köpa om man vill gå in för tomtandet lite extra.

– Man ska helst inte ha mask för ansiktet, då skrämmer du barnen. Då är det mycket bättre att bara satsa på skägg i stället, berättar han.

Men alla tomtar har inte skägg. I Gällivare finns det tre tomtar som delar på julklappsutdelningen - och en tomtemor.

– Hon brukar också vara väldigt populär att boka, berättar Sivert.

Själv har han för dagen cirka nio ställen att besöka, och att spendera julen på det sättet är bland det bästa han vet.

– Det är så kul att få se glada barn. Den riktiga "tomtefeelingen" sitter inte i skägget. Den sitter inombords, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om