– Absolut är detta det roligaste och mest lärorika under hela min tio månaders värnpliktstid, säger han.
Överstelöjtnant Stefan Hedmark, Högkvarteret, men med rötterna i Norrbotten, är svensk övningsledare.
– Kriget i Ukraina har gjort att vi haft ovanligt många statsministrar och andra höga politiker på besök, säger han.
Vinterövningen Cold Response 2022 pågår från mars till april med cirka 35 000 deltagare från 27 länder, bland andra USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Finland och Danmark. Övningen leds av Norge och är en del i Nato-samarbetet "Partnerskap för fred". Det är nionde gången sedan starten 2006.
Det var under Cold Response 2012 som ett norskt Herculesplanet störtade vid Kebnekaise och fem norska militärer omkom. Även i år inträffade en flygolycka under övningen, när ett amerikanskt militärflygplan störtade utanför Bodö och dom fyra ombord omkom.Övningsområdet är stora delar av Troms och Finnmarks fylke i Nordnorge.
Från Sverige deltar drygt 1600 soldater varav många från norrbottniska markförband, som Norrbottens regemente I 19, Norrlands dragonregemente K 4, och Bodens artilleriregemente A 8. Norrbottens flygflottilj, F 21, deltar med Jas 39 Gripenplan. De svenska markförbanden är samorganiserade med finska arméförband som har 700 deltagare på plats.
Albin Pöppel är värnpliktig vagnschef för en Granatkastarbandvagn 90.
– Terrängen är annorlunda mot i Boden. Vi har kört omväxlande på breda stora europavägar och små slingriga fjällvägar. Vi har övningen mitt i det civila samhället bland bilar, hus och människor, säger han.
Trots att Albin Pöppel kör en granatkastarvagn har han inte avfyrat en enda granat
– Nej, vi har ingen skarp ammunition, säger han
Pratar ni mycket om kriget i Ukraina?
– Nja, inte så värst mycket, men visst har det nämnts, säger Albin Pöppel.
Kriget i Ukraina har dock påverkart intresset för övningen.
– Vi har inte ändrat något i själva övningen med anledningen av kriget. Men som jag sagt har vi haft många fler besök av höga politiker och media, berättar Stefan Hedmark.
Ett syfte med övningen att utveckla samarbete och problemlösning med andra länder i partnerskapsamarbetet.
Men vilka är då "fienderna" i övningskriget?
– Vi är uppdelade i två sidor. På ena sidan finns bland andra Sverige, Norge och Finland. Vi kämpar mot bland andra USA, Storbritannien och Italien, säger Stefan Hedmark.