NMW rivstartar med högintressant frukost

Visit Luleå Presenterar stod för starten av det som numera heter NMW. Tre profilerade gäster befann sig på scen, Lars Olsson, vice VD MAX, Jonna Ekman, KIT och filmaren Jacob Nilsson.

Ödmjuk. Jacob Nilsson var först upp på scen och fick frågan om när hans filmintresse uppstod. "Det började tidigt och har alltid hängt med mig" sade filmaren som fram till förra året jobbade som snickare och numera är känd för the Luleå Way.

Ödmjuk. Jacob Nilsson var först upp på scen och fick frågan om när hans filmintresse uppstod. "Det började tidigt och har alltid hängt med mig" sade filmaren som fram till förra året jobbade som snickare och numera är känd för the Luleå Way.

Foto: Jessica Tervaniemi

NMW2017-02-03 10:53

Från och med fredag pågår NMW (Som förra året var Norrbotten Media Week), en vecka av olika talare, evenemang och händelser. På fredagsmorgonen startade veckan med ett frukostmöte där Visit Luleå stod värd.

Många tankar fick plats i samtalet mellan Lars Olsson, vice VD MAX Hamburgerrestauranger, Jonna Ekman, KIT och Jacob Nilsson, som filmat "The Luleå Way" under fredagsmorgonen. Ett fullsatt Ebeneser fick höra intressanta tankegångar från de tre gästerna som intervjuades av Jenny Lindmark.

– När vi lanserade Green-familjen hade vi ingen aning om hur det skulle gå, sade Lars Olsson.

Säljpotentialen stod inte främst när hamburgerkedjan gick all in på raka motsatsen till det som gjort dem framgångsrika.

– Vi trodde på idén, vi gjorde det inte för att vi trodde på lönsamhet. Även om vi är ett företag som gjort affär av att tillverka mat av rött kött är det inte en hållbar utveckling med tanke på klimatläget i världen.

Och Max verkar ha satsat rätt för Lars Olsson inledde med att berätta att 2016 var Max bästa år hittills och att januari 2017 varit det bästa januari som hamburgerkedjan upplevt.

– Vi fortsätter att satsa med ett klimatperspektiv i fokus och vi har ju någonstans målsättningen att rädda världen.

Han minns tillbaka den tiden när Max och McDonalds låg bredvid varandra och han såg hur kunderna hellre valde konkurrenten.

– Det var väldigt märkligt för mig, jag visste ju att vi var bättre. (skratt) Men ändå kom inte kunderna till oss, det visade sig vara flera andra faktorer än just hamburgaren som avgjorde. Vi hade ett krångligare menysystem till exempel. Många av de sakerna har varit fokus för oss när vi gått mot digitaliseringen.

Idag känner man igen den expresskassa som möter kunderna när de kliver in i en Max-restaurang.

– De har gjort att det inte längre känns som att det tar lika lång tid att få maten och det är viktigt för kunden.

Men Lars Olsson säger vidare att det är genom att göra fel som man till sist lärt sig att göra rätt.

– Vi har, för att använda ett konkret exempel, placerat en skylt på ett antal olika ställen innan vi lärt oss var den ska stå och vad som ska stå på den.

– Man måste våga göra det man tror på.

En helt annan äkthet

Men Lars Olsson var inte ensam på scen. Först ut var Jacob Nilsson som fram till början av förra året livnärde sig som snickare men numera är känd som filmaren bakom "The Luleå Way" och som fått Lulebors hjärtan att banka lite hårdare för hemkommunen genom sitt bildspråk.

– Jag har själv fått upp ögonen för allt det vackra här hemma, säger Jacob Nilsson.

– Det blir så när man är ute mycket och filmar med olika turistbolag och ser hur mycket turister som vill komma hit och se vad vi har att erbjuda.

Det är just när han är ute bland turisterna som den genuina bilden växer fram.

– Ibland använder vi oss av statister och även om det så klart fungerar, så finns det en helt annan äkthet i när det är de faktiska turisternas upplevelser som fastnar på bild.

Nakenchock fungerar inte längre

Jonna Ekman, marknadschef på KIT, gästade också frukosten. Hon pratade om våra förändrade medievanor.

– Förr läste folk tidningen, nu när man vaknar kollar man först sina sociala medier.

– Det är inte så många som skriver in www.sajt...utan de flesta kollar Facebook eller Twitter och hittar sina nyheter där.

En förändring som Jonna Ekman beskrev som oundviklig.

– Konsumerar du inte medier så idag, så kommer du att göra det inom en snar framtid.

KIT bygger sitt material så att varje produkt kan stå för sig själv och mäter en enorm mängd data vid varje publicering.

– Vi kan se att det som fungerade tidigare, till exempel att sätta "nakenchock" i rubriken inte längre fungerar.

Istället ligger fokus på att skapa material som är intressant för individer utan att göra avkall på kvalitet.

– Visst kan man få trafik genom att välja en rubrik som är mer "clickbait", men det vi ser är att man då får in en mängd läsare men de läser inte så mycket.

Men det är också en utmaning att förhålla sig till plattformen, Facebooks videoklipp är alltid ljudlösa.

– Folk vill inte ha klipp som autostartar med ljud i sitt flöde, och då får man anpassa sig till detta. Därför har vi textremsor till alla videoklipp och vi testar även olika format på bilden, klassiskt vill man kanske ha 16:9 men på Facebook är det fyrkantigt som gäller.

Jonna Ekman menar också att video är framtiden för Internet.

– Det finns siffror som pekar på att 80 procent av all Internettrafik kommer att utgöras av video inom ett antal år.

För KIT har fokus legat på insikt och innehåll och man strävar inte mot att bara generera klick.

– Tidigare har vi levt i en värld där man vet att sätter jag "nakenchock" i rubriken så kommer folk att läsa, men nu måste varje innehåll tala för sig själv.

Jonna Ekman fick också avsluta samtalet med en uppmaning:

– Våga testa! Vi prövar hela tiden nya koncept och det är inte alltid det blir bra, men det är så man når framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om