Byaskolan hotas - igen
Nilivaara skola hotas åter av nedläggning och därtill även byns barnomsorg. - Vi har inget fått veta utan fick läsa om det i tidningen, säger mamman Annelie Nilsson.
Foto:
- Vi har bjudit in dem till ett möte i byn. Kommer de inte hit så uppvaktar vi dem i Gällivare, säger föräldern Camilla Enback.
Svikna löften
Efter förra nedläggningshotet fick Nilivaaraskolan respit till sommaren 2010 - politikerlöften som tycks värdelösa i dag.
- Vi har lagt ned fruktansvärt mycket jobb under våren och hösten för att flytta till mindre lokaler, för att på så sätt spara pengar åt kommunen. Efter bara 40 dagar i de nya lokalerna kom nästa besparingsbesked, säger läraren Mona Enback Junkka.
Lokalerna har minskats med mer än hälften och delas med PRO. Vad detta sparat in har byborna inte fått veta.
Från Stockholm
- Nej, och inte heller konskvensbeskrivningen av den nu föreslagna nedläggningen. Den fick vi efter att byns dagbarnvårdare begärde ut den. Och att även dagbarnvårdaren dras in, om det fick vi läsa i konsekvensbeskrivningen, säger föräldern Annelie Nilsson.
Hon och övriga föräldrar är tveksamma till att kommunen sparar några pengar på att lägga ned skol- och barnomsorgsverksamheten i byn. De tror att det mer bara bli en åtgärd på papperet.
- 368 000 kronor på ett halvår enligt konsekvensbeskrivningen. Det är ju småpengar i sammanhanget, säger Marcus Bideke.
Han och hustrun Maria valde att flytta från Stockholm till Nilivaara för två år sedan och argumentet var en god uppväxtmiljö för sonen, som föddes i samma veva.
- Här fanns då affär, skola och barnomsorg. Nu försvinner de en efter en, säger Maria Bideke.
Inget alternativ
Närmaste barnomsorg finns i Dokkas om dagbarnvårdaren tas bort.
- Att åka till och från Dokkas med Lukas är inget alternativ för oss som själva jobbar i byn. Det ger tolv mils körning om dagen. Vi flyttar söderut om den nu ska läggss ned, säger Maria Bideke som tillsammans med maken undrar vart den så kallade närhetsprincipen kommer in i den här bilden.
Dokkas är också förslagets alternativ för skolbarnen, men föräldrarna tycker att pendlingsavståndet är för långt för barn i 6-12-årsåldern. Särskilt på den aktuella vägen som ofta är dåligt plogad och sandad under vintern.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!