Erik guidade militärer

När kontakten tappades med Herculesplanet ringde det hos fjällföraren Erik Sarri. Han blev snart delaktig i sökandet.

Erik Sarri

Erik Sarri

Foto: Hans Sternlund

NIKKALOUKTA2012-03-17 11:25

Erik Sarri är född och uppväxt i Nikkaluokta och är tredje generationen Sarri som är fjällförare i området. I sitt företag arbetar han med att köra turister och andra till Kebnekaise fjällstation. Han kan med andra ord området utan och innan.

- Vid fyratiden i torsdags ringde de från SJöräddningnen i Göteborg och frågade om jag har sett ett Herculesplan i området. Kort senare ringde räddningscentralen i Kiruna och frågade om jag ville vara med och delta i söket.

Han har mest arbetat med att guida norska militärer. Stämningen har varit bra trots usla väderförhållanden och lite sömn.

- I natt har jag fått sova fem timmar så nu känns det bra. Förra natten blev det bara någon timme, säger han.

Första natten sökte han i ett område mellan Nikkaluokta och Kebnekaise enligt de koordinater de fick av ledningen. Natten därpå tilldelades han ett område på västra sidan av Kebnekaise.

I området han har varit har vi inte sett några fynd, men han har sett de förmodade vrakdelar som har hittas på nära håll.

- De togs in på Tarfala forskningsstation. Jag och Niila Inga guidade en grupp dit.

Han beskriver en sönderriven skumgummidel och den andra delen var ett kardborreband. Båda delarna luktade fotogen.

- Det var i alla fall ingenting som hör hemma på fjället.

Fynden är gjorda på varsin sida om Kebnekaisemassivet, vilket innebär att det nu ger två områden som måste sökas av. Erik Sarri ser i övrigt inget märkligt att det är så långt avstånd mellan de olika fynden.

- Lättare saker kan flyga väldigt långt i den här vinden. Säg att planet har havererat på västra sidan så kan saker flyga över till den östra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om