Här åker snöskoterförarna ända fram till matluckan

Hans Lidberg och Thomas Engström tar del av Sven-Olov Eks inlevelsefulla beskrivning av en snöskoterfärd för länge sedan.
Hans Lidberg och Thomas Engström tar del av Sven-Olov Eks inlevelsefulla beskrivning av en snöskoterfärd för länge sedan.

Snöskoterförare efter Malmens väg har fått ett nytt besöksmål. I Niemisel finns en skoterdrivein med nylagad thaimat.

Niemisel 1 april 2021 19:00

Hela tolv bilar med släpvagnar samsas om utrymmet intill Kvarnån i centrala Niemisel. Det är snöskoterförare som har kommit dit under dagen för att utgå från byn för att sedan köra längs de många snöskoterleder som finns i området. 
Alldeles intill, där den före detta macken låg, har några bybor samlats. 
– Det är så roligt att det här området nu har fått liv igen, säger Hans Lidberg som bor i byn. 
Han är lite av en pionjär när det gäller snöskoterkörning i bygden. Under 70-talets andra hälft ägde han klassiska fartvindunder som Ski-Doo Everest 440 och Ski-Doo Blizzard. 
Men det är först nu som han och andra snöskoterförare kan ta maskinerna för att stilla hungern med lite thaikäk. I höstas köpte Dawrung och Sigvard Hedberg fastigheten där den gamla bensinmacken en gång låg. Där står nu istället en matvagn där paret tillagar och säljer thailändska rätter. Många snöskoteråkare tar nu vägen förbi Niemisel och passar då också på att stilla hungern. 
– Förra veckan kom ett gäng med sex snöskotrar som hade kört hela vägen från Luleå. De stannade här och käkade, berättar Sigvard Hedberg. 
De har haft stängt under vintermånaderna men har nu öppnat upp samtidigt som snöskotersäsongen kulminerar. Vårvinden blandas med doften av tvåtaktsbränsle och Sven-Olov Ek som bor ett stycke bort passande nog tänderna i en vårrulle. 
– Ju längre ut på våren man kommer blir leden från Råneå allt sämre. Då väljer många att åka upp hit och starta turen härifrån, säger han. 
Han ser med glädje att byn nu har fått ett helt nytt matställe. Ingen vet riktigt säkert men det kan faktiskt handla om världens enda snöskoterdrivein med thaimat. 
– Ja, det är mycket möjligt. Jag har då aldrig hört talas om någon annan, säger han. 
Där står också Tobias Lundmark och sonen Tore som har kommit dit tillsammans på familjens snöskoter. 
- Det här är fantastiskt bra. Och mycket smidigt. Hit kan man ju ta sig både med bil och med skoter. Jag har kompisar som åker ändå från Råneå för att handla mat så det här har blivit lite av ett utflyktsmål, säger Tobias Lundmark. 
I det utrymme där bensinmackens kassor, butik och kiosk en gång fanns, där har nu Sigvard och Dawrung Hedberg renoverat och byggt om. I dag finns där en liten matsalsdel och tanken är att besökare ska kunna sitta ner och äta sin mat där så fort pandemirestriktionerna tillåter det. 
Nu får besökarna ta med sig maten eller, som kompisgänget från byn, sätta sig tillrätta på en skoterdyna för att äta den beställda maten. 
– Vi kommer fortsätta att tillreda maten i vagnen. Det är så många restriktioner om man ska göra ett permanent kök inne i huset så vi väljer den här lösningen istället, förklarar Sigvard Hedberg. 
Samtidigt som byborna samtalar med varandra passerar några snöskotrar på håll. Påsken närmar sig och många människor kommer då också att vistas ute. 
– Och nu hörde jag att de som ska bygga den nya bränslestationen har beviljats bidrag. Så vi närmare oss en lösning där också. Det blir jättebra för vi har verkligen saknat att kunna tanka här i byn, säger Sven-Olov Ek. 
Än så länge får de hålla tillgodo med att tanka energidepåerna med thaikäk. Oskar Niemi som bor i Niemisel arbetar också med att sköta om den del av skoterleden Malmens väg som går i Bodens kommun. 
- Det är väldigt positivt att det finns matställen efter leden, säger Niemi. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa