"Jag är orolig att gemenskapen är på väg att försvinna"

I tio år har Kristoffer Lindbäck klättrat för att nå toppen. Nu tar 30-åringen sikte på pallen i Nordiska mästerskapet. Möt Luleås bästa klättrare på platsen där han trivs allra bäst.

Följ med på en hisnande klättring uppför en klippvägg utanför Niemisel. Landslagsmeriterade Kristoffer Lindbäck tar sig upp med hjälp av sina fingrar, räfflade skor och muskelkraft. "När jag börjar klättra hamnar jag i en bubbla. Det finns bara jag och berget."

Följ med på en hisnande klättring uppför en klippvägg utanför Niemisel. Landslagsmeriterade Kristoffer Lindbäck tar sig upp med hjälp av sina fingrar, räfflade skor och muskelkraft. "När jag börjar klättra hamnar jag i en bubbla. Det finns bara jag och berget."

Foto: Petra Älvstrand

Niemisel2022-09-04 08:00

Det är sommarens sista dag. Vi befinner oss 60 kilometer från Luleå. Resan har gått norrut längs Råneå älvdal. Nedanför den kala bergsklippan Snipen har fyra klättrare samlats. Alla har sin egen målsättning för dagen.

Den närmare 30 meter höga bergsklippan har något att erbjuda alla klättrare. Den tornar upp sig uppfordrande ovan ens huvud och erbjuder ett 40-tal klättringsleder upp mot bergstoppen.

– Det här är världsklass, säger Leonard Sparring som rest hit från Stockholm. 

Klättringsparadiset upptäcktes på 1990-talet. Man kan misstänka att många av pionjärerna tillhörde MTV-generationen. I berget har namnet på varje led ristats in. Här finns Thriller, Sex bomb och Wild Thing, men också TV-kanalens tecknade figurer Beavis & Butthead.

Kristoffer Lindbäck står nedanför ett berg som utmanat honom vid ett 100-tal tillfällen tidigare. Den här gången är målet att besegra leden Nybörjaren som beskrivs som allt annat än lätt. 

Han är iklädd klätterskor med tunna gummisulor och med en skyddssele runt höften. På ryggen hänger en kalkpåse med magnesium som ska ge ett bättre grepp för fingrarna.

Det finns inga konstgjorda fästen längs bergväggen. Klättraren får använda sina fingrar i lister eller utskjutande stenformationer under rörelsen uppåt.

Att klättra utomhus uppför en bergvägg eller i en inomhushall förutsätter styrka, uthållighet och smidighet. I bästa fall tar det sju-tio minuter att klättra uppför en led vid Snipen.

Längs Nybörjaren har Kristoffer Lindbäck fäst varje bult för säkerhetsrepet, men han har aldrig tidigare försökt att besegra berget längs leden som fortfarande väntar på att bli graderad.

– Varje steg under klättringen planerar man i förväg. Allt kändes bra, men kanske var jag för trött eller så var vädret lite för varmt. Jag hade inte riktigt kraften att klara hela vägen upp, men är ändå nöjd. Nybörjaren är en av de tuffaste utmaningar man kan hitta i landet.

Kristoffer Lindbäck är fotbollstalangen som bytte spår och valde att istället sträva uppåt. Som barn var han förtjust i att klättra i träd. Närheten till naturen är en annan anledning. 

– Det innebär en frihet att få klättra ute i naturen. För mig är det också viktigt att man gör det tillsammans med sina kompisar. Klättring är samtidigt en lagsport och en individuell sport. När du väl börjar klättra är det bara du och bergväggen. Man är inne i sin egen bubbla, förklarar Kristoffer Lindbäck. 

Han är utbildad fysioterapeut och bor numera i Stockholm. De senaste åren har han arbetat halvtid med att skapa nya leder till landets klättergym tillsammans med vännen Nikken Daniels som också finns på plats vid Snipen.

Upplägget har skapat en möjlighet att satsa på sin sport. Numera klättrar han fem-sex dagar i veckan och tycker fortfarande att han lär sig nya saker. 

Åldern är ingen begränsning. Den äldsta deltagaren i förra årets världscup var 37 år. Kristoffer Lindbäck minns att han en gång stötte på två 67-åringar under en klättringsresa i Italien.

– Jag har klättrat i Alperna, i Spanien, Grekland, Thailand och på Nya Zeeland. Det är ett kul sätt att resa för du hamnar på otroligt fina ställen där det inte finns särskilt många turister och där du kan möta andra klättrare. Det är lite av en livsstil.

Under tio år som klättrare har Kristoffer Lindbäck fått se sporten utvecklas snabbt. I Svenska klätterförbundet finns i dag ett 80-tal klubbar. 

När Luleå KK arrangerade sitt första senior-SM hösten 2021 anmälde sig 100 tävlande. Kristoffer Lindbäck lyckades knipa ett brons, men det räckte inte för att ta en plats i landslaget den här gången. Han har tidigare tävlat på landslagsnivå och kommer att göra det igen om tre veckor. Då ska han försöka tangera sin största merit som är en bronsmedalj i Nordiska mästerskapet.

Klättring tillhör numera den olympiska familjen. OS-statusen har inneburit en genomgående förändring. Sporten är på väg att professionaliseras. OS medför en utökad TV-bevakning. I spåren kommer ökad sponsring. LKAB sponsrar i dag det svenska klätterlandslaget.

– Jag är lite orolig att den gemenskap som jag upplever inom sporten riskerar att försvinna i och med att det kommer in mer pengar och därmed ökad konkurrens. Klättrare har alltid tillhört samma familj. Vi har hjälpt varandra och det vore tråkigt om det försvann, säger Kristoffer Lindbäck.

Klättersporten

Klättring är en sport som kan bedrivas både inomhus som utomhus. Sportens födelse uppges ha varit advokaten Haskett-Smiths bestigning av Napes Needle i England på 1880-talet. 

Till Sverige kom klättersporten 50 år senare.

I augusti 2016 beslutade Internationella olympiska kommittén att sportklättring ska ingå i det olympiska programmet i sommarspelen 2021 i Tokyo. Tävlingen bestod av tre grenar: speed, lead och boulder.

Den hittills ende olympiske mästaren är spanjoren Alberto Gimés Lopez.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!