Hon längtar till en jul hemma

”Jag ska bli filmstjärna.” Det förkunnade 12-åringen en dag efter konståkningsträningen. Åtta år senare har Betty Callne flyttat till New York för att uppfylla sin dröm.

Filminspelning. New York brukar benämnas straden som aldrig sover. I princip varje dag är det minst en filminspelning på Manhattan.

Filminspelning. New York brukar benämnas straden som aldrig sover. I princip varje dag är det minst en filminspelning på Manhattan.

Foto: Betty Callne

New York2017-12-16 05:40

Julen har intagit New York. Det formligen sprakar av starka färger på Rockefeller center. Den jättelika granen gnistrar genom vintermörkret och isen ligger nyspolad i den offentliga uterinken.

I Midtown Manhattan, bara ett stenkast från Empire State Building, har Betty Callne hittat sitt nya hem.

– Det är egentligen helt sjukt. Jag har alltid drömt om att se New York. Nu kan jag och mina kompisar ta en kvällspromenad till Times Square – bara för att vi inte har något bättre för oss. Jag fattar inte att det här är mitt liv.

För många norrbottningar är Betty Callne mest känd som en av länets bästa konståkerska. Hon har i många år tävlat på elitnivå. Redan som 13-åring tillhörde hon Sveriges tre bästa isprinsessor i sin åldersklass.

Konståkning handlar inte bara om skicklighet på skridskorna utan också om ett teatraliskt uttryck. Det var under den årliga julshowen i Luleå som skådespelardrömmarna fick nytt liv.

– Jag minns hur jag 2016 fick sjunga duett med Stefan Gunnarsson och med Norrbottens Big Band i ryggen. Det är bland det roligaste och mäktigaste som jag varit med om. Jag är otroligt glad att jag vågade göra det.

Årets föreställning i Coop Arena missar hon. Det är först på julafton som hon kommer hem för att fira jul i Sverige.

Efter examen från teaterlinjen i Luleå drabbades Betty Callne av en känsla att ”ha fastnat på samma plats”. Hon bestämde sig för att göra något åt det.

Hon hittade en given favorit efter att ha gått igenom hemsidor för teaterskolor i både Sverige och utomlands.

American academy of dramatic arts grundades i New York redan 1884. Här har en lång rad filmstjärnor lärt sig yrkets alla hemligheter.

I dag arrangerar skolan audition på flera platser runtom i världen, bland annat på Sheraton hotell i Stockholm.

Provet genomförs alltid på engelska. Betty Callne framförde två monologer, där en var hämtad från William Shakespeares Romeo & Julia.

Efteråt kändes det bra, men representanterna från skolan röjde inte en min.

– Det tog två veckor innan mailet kom från skolan. Jag satt hos min mormor och minns att jag bara skrek: ”Aaah, jag kom in.” Min mormor var lika chockad som jag. Vi satt länge och stirrade på varandra utan att kunna säga något mer.

I september flyttade hon in i skolans campus på Manhattan. Det är ett tolvvåningshus med tolv elever på varje våning. Boendet visade sig vara precis som i alla amerikanska collegefilmer.

– Jag delar rum med en tjej från Florida. Det kändes lite underligt till en början, men nu har jag insett att jag har haft tur. Mac har blivit en av mina närmaste vänner i NY.

Hon liknar sin New York-tillvaro vid en liten bubbla. Den anrika gamla skolbyggnaden ligger vägg i vägg med campus. Ibland slutar skoldagarna först vid 22-tiden så att hon träffar inga andra än sina klasskamrater och lärare.

När det blir för mycket hämtar hon kraft i någon av de intilliggande parkerna.

– Jag älskar Bryant Park som bara ligger bara något kvarter bort. Det är ett bra ställe för att rensa hjärnan. Där finns en jättemysig rink som gav mig så svår abstinens att jag var tvungen att be min pappa skicka över mina skridskor. Frakten var väldigt dyr, men det var det värt.

Det dryper av teaterhistoria i skolbyggnaden på Madison Avenue. Trappuppgångarna är täckta av tavlor med bilder på före detta elever. En del av porträtten kan vara över 100 år gamla.

1950 var ett bra år när skådespelerskan Anne Bancroft och regissören John Cassavetes tog examen. Året innan hade Grace Kelly lämnat skolan.

Det är en kravfull miljö, där höstens nykomlingar har indelats i tio klasser. Bettys grupp består av 13 personer.

– Jag har alltid betraktat mig som ganska blyg, men det känns som att här vågar jag vara mer öppen. Man får en nära relation med alla i sin grupp inklusive lärarna. Jag hade inte väntat mig att det skulle vara en sådan familjär stämning i en så stor och professionell skola.

Bland ämnen märks skådespeleri, röstträning, rörelse, teaterhistoria, manusanalys och sång.

I år har skolan fem svenska elever. De flesta är från Stockholm eller Göteborg och bara en kommer från Norrbotten.

Med hjälp av CSN-lån har Betty Callne lyckats finansiera studierna för de inledande nio månaderna.

Drömmen om att bli filmstjärna har hon inte släppt. Som elev i The american academy of dramatic arts har hon tillgång till fribiljetter.

New York bjuder på en unik möjlighet att se teater och musikaler i världsklass. Nyligen såg hon sin första Broadwayshow, The Lion King.

– Just nu försöker jag fokusera på nuet och inte så mycket på vad som ska ske efter utbildningen. Jag hoppas att jag ska lära mig alla verktyg som jag behöver för att ta mig fram i denna tuffa bransch. Jag vill bli skådespelare – om det sedan blir inom film eller teater, i Sverige eller i världen, det vet jag inte än.

Teaterskola med anor

The American Academy of Dramatic Arts grundandes av Franklin Haven Sargent. Den öppnade den 3 oktober 1884 och betraktas som det engelska språkets äldsta teaterskola.

Sedan 1963 är skolan beläget på Madison Avenue på Manhattan. Elva år senare öppnades en filial i Kalifornien. Den ligger i direkt anslutning till Hollywood.

Utbildningen är tvåårig. Fram till i år har skolans elever blivit nominerade 108 gånger till en Oscar (bästa film i USA), 288 till Emmy (bästa TV-produktion) och 93 till Tony (bästa teater).

Bland skolans mer kända elever märks namn som Robert Redford (gick ut 1959), Anne Hathaway (1993), Danny DeVito (1966), Laureen Bacall (1942), Grace Kelly (1949), John Cassavetes (1950), Kirk Douglas (1941), Spencer Tracy (1923), Anne Bancroft (1950), Kim Catrall (1974), Adrien Brody (1993) och Michael Pitt (1998).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om