Ströms slott har ansökt om tillstånd att starta pedagogisk omsorg i Gällivare. Ansökan innebär anställning av tio dagbarnvårdare med plats för omkring 50 barn. Företaget tar inte betalt av föräldrarna utan får barnpengen av kommunerna. Nämnden avslog ansökan medan Moderaterna hävdar att kommunen har ett behov av ytterligare barnomsorg.
Eva Alriksson menar att pedagogisk omsorg innebär en större flexibilitet i ett varierat barnantal och för barnomsorg på obekväm tid.
– Det är kö till barnsomsorgen, vi har inte nog många platser. Innan vi får en ny förskola på Repisvaara kommer det att ta många år. Människor bor i Gällivare och får åka till Malmberget för en förskoleplats, jag tycker inte att det är god service, säger hon.
Hon säger att barn som har förskola 15 timmar i veckan får skickas hem från förskolan på grund av personalbrist.
– Det händer på nästan alla våra förskolor i dag, vi är i en jättesvår situation. Om någon vill komma och hjälpa tycker jag att man ska tacka ja, säger Eva Alriksson.
Nämnden avslog ansökan med hänvisning till att verksamheten innebär negativa följder för kommunens motsvarande verksamhet med tanke på pågående samhällsomvandling, som även innebär att befolkningsutvecklingen är svår att förutse. Befolkningsprognosen visar på ett något minskande antal barn i åldern 0-5 år de närmaste fem åren. I dagsläget finns ingen kö, enligt barn-, utbildning- och kulturförvaltningen. Inför hösten 2019 står 120 barn i kö, varav fyra har sökt pedagogisk omsorg i första hand.
Jenny Jänkänpää, ordförande för barn- och utbildningsnämnden, säger:
– Vi kommer att få nya bostadsområden och öppna upp nya förskola på Tallbacka, Repisvaara och Dokkas. Vi ser redan nu att vi har lediga platser i pedagogisk omsorg i kommunens verksamheter. Ströms slott skulle inte motsvara behovet som de flesta föräldrar vill ha, de vill ha sina barn i förskola.
– Vi har haft långa köer till förskola och lediga platser till pedagogisk omsorg i hemmet och det är det en stark signal på att medborgare inte efterfrågar dagbarnvårdare utan i första hand vill ha sina barn på förskola, säger Jenny Jänkänpää.