Sebastian Vanhatalo hävdar att hon gjorde det i självförsvar när hon blev knuffad. Han anser att Nimon Hoxha är en hjälte och tycker att ungdomarna är fantastiska som står upp mot den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

– De står upp för sina mänskliga rättigheter. Det är skitbra. Men jag märkte att det blev en massa skrik. Det eskalerade och en från Nordfront gick emot en av ungdomarna.

Han bevittnade när krögaren Nimon Hoxha gick mellan den 13-åriga flickan och mannen från Nordfront.

Artikelbild

| Nimon Hoxha ingrep när han såg enman från NMR knuffa en 13-årig flicka.

Nimon Hoxha, som driver restaurangen Den Glada Schweizaren intill NMR:s tält, berättar att han stod på sin tomma uteservering, tittade och lyssnade.

– Så såg jag mannen hoppa på en tjej och knuffa henne. Då hoppade jag över staketet och sa åt honom att man rör inte barn. Jag sa åt honom att ropa på polisen istället.

Han berättar att polisen kom fram till honom och bad honom lugna ned sig.

– Jag sa att jag är lugn, men att mannen inte har rätt att knuffa ett barn.

Artikelbild

| Polisen motade bort en grupp ungdomar som stid utanför NMR:s tält.

En 15-årig flicka uppger att polisen tog med hennes tjejkompis för att hon hade spottat på nazisten efter knuffen.

– Det här är för jävligt. Det är inte det Boden jag växte upp i, säger Sebastian Vanhatalo och är upprörd över att polisen började dra undan ungdomarna i stället för mannen från NMR.

Polisen har upprättat en anmälan och den 13-årig flickan är misstänkt för ofredande. Kommunpolisen Stefan Ström säger att det kan hända att det blir fler anmälningar vartefter, men att det i nuläget är den enda anmälan som finns.

Den 15-åriga flickan säger att de flesta som var där är yngre än vad hon är.

– Det blev mycket kränkningar. Bo Nilsson sa att man kommer få könssjukdomar på grund av vilken sexualitet man har. Han sa också att raser inte ska blandas, att vita inte ska få barn med mörka och att samer inte heller ska blandas med svenskar.

Bo Nilsson, NMR:s första namn i kommun- och regionvalet, ville inte prata med Norrbottens Media. Men partikamraten Simon Holmqvist, som var ansvarig på plats, sa att han inte hört Nilsson säga något sådant.

– Men det stämmer att vi är emot rasblandning. Och vissa könssjukdomar är mer utbredda bland homosexuella.

Påstår ni det?

– Ja.

15-åringen ska be sin mamma hjälpa henne att göra en polisanmälan.

Simon Holmqvist säger att det blev mycket hätska diskussioner med ungdomarna på plats.

– Sedan började några individer, inte alla, riva sönder och stjäla grejer av oss. I samband med det fick vi ta tillbaka våra saker och i ett fall fick vi fösa undan en person från platsen. Vi försvarade vår egendom. Vi kommer alltid försvara oss själva och vår egendom.

Kunde ni inte ha bett polisen att ingripa?

– Det var poliser på plats som ingrep, men i vissa fall var det inga poliser där.

Han hävdar att de inte har knuffat någon, utan att de tagit den unga flickan och fört henne därifrån.

Martina kom strax efter den värsta sammandrabbningen och stannade kvar på platsen eftersom stämningen fortfarande var hätsk.

– Ungdomarna är upprörda och vill ha svar på sina frågor. Bo Nilsson har kränkt en av ungdomarna, men polisen gör ingenting.

– De ger sig fysiskt på och kränker barn. De är vuxna män. Då är det de som ska avvisas, säger Linda.

– Men de får stå kvar med polisskydd. Då är något jävligt snett. Det här är ungdomarnas gågata. De bor i Boden. Hälften av dem från NMR är inte ens bodensare, säger en mycket upprörd Martina.

Hon tycker barnen är modiga

– De gör det många vuxna inte vågar. De tar ställning och visar vilka de är.

– Jag är stolt över dem. De är vår framtid, säger Linda.