I vars en skrivelse har både Nattavaaras och Hakkas hemtjänster protesterat mot förändringen som kan bli verklighet efter sommaren. Den planerade sammanslagningen mellan de två hemtjänsterna menar de försämrar för både brukare och personal.
– Jag bor här, och känner alla vårdtagare. Jag vill ju vara kvar och jobba här, man tänker ju på kontinuiteten, det är jätteviktigt. Det är inte bra för vårdtagare om det kommer massa nya ansikten, säger Ann-Charlotte Abrahamsson.
I dag finns det fyra heltidsanställda inom Nattavaaras hemtjänst, och ett tiotal brukare. Redan nu samarbetar personalen på de två olika hemtjänstenheterna om kriser uppstår, ett arbetssätt de vill behålla.
– Vi har underlag för att jobba här. Det blir mycket arbete om det är flera insatser per dag. Vi brukar hjälpa varandra, vi och Hakkas. Men nu har det mest varit Hakkas som fått åka hit eftersom vi haft så mycket arbete, säger skyddsombudet Britta Sundvall.
Som längst har avståendet till brukare varit nära tio mil. Nu kan det bli ännu längre då personalen ska utgå från Hakkas.
– Nu är meningen att vi ska åka till Hakkas, utgå därifrån och sedan åka tillbaka hit och jobba. Då kommer vi utsätta oss för ännu mer risker längs dåliga vägar med mycket snödrev, dålig mobiltäckning och tung trafik. Det är vansinne, säger Lars Wikström.
Personalen fick information om förändringen under hösten, och anser att man talat över huvudet på arbetslagen i Hakkas och Nattavaara.
– De har inte frågat vad vi tycker om det här. De har bara sagt att så här har vi tänkt att det ska bli. Vi blir överkörda, säger Britta Sundvall.
Marika Rissanen-Korpi, chef för socialförvaltningen, menar att förändringen ska genomföras för att samordna resurser.
– Det handlar om att nyttja personalen rätt. Jag tycker att det här vinklas fel. Vi håller på att kvalitetssäkra våra system med nya mobila verktyg. Tll exempel så att brukare har en streckkod vid dörren som skannas när man gjort sitt besök, så att de som arbetar vet vilka personer som fått sina insatser, säger hon.
Hur menar du med vinklas fel?
– De har redan lyft den här problematiken i arbetsgruppen. Om de tror att det ska bli så mycket bilkörning och är oroliga måste de ha en dialog med sin närmsta chef.
De anser att de försökt lyfta frågan men blivit överkörda?
– Det kan jag inte ta ställning till. Men är det mycket morgonarbete i Nattavaara så börjar de såklart där. Det är fullt möjligt att det blir mer bilkörning. Det finns ju även positiva konsekvenser såsom ett mindre sårbart arbetslag, säger Rissanen-Korpi.