Skolnedläggningar kan bli bli dödsstöten för turism
Turismen ska bära fram Gällivare, samtidigt som skolor ute i byarna läggs ned.-Det kan innebära att tre turismföretagare i Nattavaaraområdet, bland annat jag själv, måste lägga ned och flytta, säger Dirk Hagenbuch, som driver anläggningen Solberget sedan 2002.
Avveckling av landsbygden
-Det kan betyda att tre turismaktörer här slutar med sina verksamheter, bland annat jag, som har hållit på sedan 2002 med Solberget som i sin tur varit turistanläggning sedan 1990. Ser man till turister som kommer till Gällivare vill ju de flesta ut i naturen och inte till samhället.Med skolnedläggning och successiv avveckling av landsbygden slår kommunen undan benen för flera företag som verkar där, säger han.
Plan B: Jokkmokk
Han vill fortsätta i Nattavaara men plan B är att flytta till Jokkmokk.
-Att låta vår son åka sex mil enkel väg till skolan känns inte rätt.
Solberget är inte heller en verksamhet som går att flytta, så blir familjen Hagenbuch tvungen att flytta får de starta upp på nytt.
-Själva upplevelsen är att bo i Solberget, en gård från 1790, utan ström och utan vatten. Vi bor själva som gästerna, hämtar vatten i brunn och kallkälla, hämtar ved och eldar bastun. Det är inget konstgjort för dem utan det är så här vi själva lever. Härifrån utgår vi sedan för ospårad skidåkning, klövjevandring, renvandring, renspannskörning, igloobygge och annat, säger Dirk Hagenbuch.
Han ser skillnad på kommunens intresse för olika sorters turistisk verksamhet.
-Vi har 1 200 gäster per år
-mestadels tyska barnfamiljer - men aldrig har kommunen bidragit med något för att hjälpa eller stötta oss. Hur mycket har kommunen inte involverat sig
i Fjällnäs och hur många italienare se man på stan i Gällivare?
Kommunalrådet Tommy Nyström gick inte att nå för en kommentar under tisdagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!