Byn som kommunen glömt bort

Novemberlördag i Nattavaara station. Byn som är känd för sina stränga vintrar med arktisk kyla och mycket snö. Det är minus 24 grader när publiken med ångande andedräkter stiger in i Folkets hus för att lyssna på föredrag om Grönland.

Staffan Svedberg, lärare och dokumentärfilmare, har följt ett jägarfolk på Grönland under 30 år. Här visar han ett par byxor sydda av isbjörnsskinn.

Staffan Svedberg, lärare och dokumentärfilmare, har följt ett jägarfolk på Grönland under 30 år. Här visar han ett par byxor sydda av isbjörnsskinn.

Foto: Marie Ridderström

NATTAVAARA STATION2010-11-15 06:00
Dokumentärfilmare Staffan Svedberg besöker byn för att tala om klimatförändringen. Vad händer med isbjörnen, valrossen och jägarfolket på Norra Grönland, då polarisen smälter. Han har följt jägarfolket i Siorapaluk under 30 år och berättar om hotet mot isbjörnarna, om jägarfolket som nu kan odla potatis under sommaren. Han visar ett par byxor sydda av isbjörnsskinn och varmare byxor lär inte finnas. De motstår lätt 40 graders kyla.
"Vi som bor här trivs"
Stationssamhället Nattavaara etablerades då Malmbanan nådde Nattavaara år 1887. Fyra km norrut ligger tvillingbyn Nattavaara by. Det händer inte så mycket i en liten by med 200 invånare, men här väljer man inte att bo på grund av nöjesutbudet. Man uppskattar naturen, möjligheter till jakt, fiske och skoterturer. Stillhet och frid får man på köpet.
- Vi som bor här trivs. I småbyar hjälper man varandra, det är gemenskap och trivsel, säger ordföranden för Folkets hus föreningen, Wolrath Nilsson.
Fokets hus värms med sjövärme, annars skulle man inte ha råd att hålla huset med värme.
Nattavaara Livs är livsnerven i byn och paret Tore och Cecilia Karlsson tror på framtiden, om bara köptroheten finns.
Planerar Hälsodag
Det är en trygghet för barn att växa upp på landet, säger Ann-Kristine Enkvist. Baksidan är bristen på jämnåriga kompisar för ungdomarna. Familjens 15-åriga son är den enda niondeklassaren i byn.
Skolan är nedlagd och de elva skolbarnen åker skoltaxi till Hakkas. Förskolan lades ner trots att det finns tolv småbarn i byn. De får nu plats hos dagbarnvårdare.
Trots allt finns framtidstro i byn. Om två veckor arrangeras Hälsodagen för första gången i byn. Initiativtagare är Majvor Dynesius och Barbara Stettler.
- Vi är inspirerade av den trevliga Hälsodagen i Skaulo, säger Barbara Stettler, som är Feldenkraispedagog med mottagning i byn och i Gällivare.
Snöröjningen drogs in
Det största problemet, det som engagerar alla i byn, är snöröjningen.
- Det har kommit en halvmeter snö och vi har ingen snöröjning. Kommunen har dragit in bidragen och vägföreningen är nedlagd. Vi har tolv gator här som inte plogas. Det är fruktansvärt. Vi känner oss helt övergivna av kommunen, säger Wolrath Nilsson.
Vice ordförande i föreningen, Tommy Thunström, instämmer.
- Vi är också skattebetalare, men kommunen har glömt småbyarna. Det satsas bara på Gällivare. Det här är stadsplanerat område och snöröjning borde vara en självklarhet. Det värsta är om det skulle hända något och ambulans och räddningsfordon inte kommer fram. Gatorna är ofta igensnöade, säger han.
Gatorna plogas inte längre. Att de överhuvudtaget är farbara beror på de ideella krafter som då och då tar ett spadtag med plogen.
För två veckor sedan hände en allvarlig incident. En bil fastnade på järnvägsövergången, där djupa kratrar av snö låg.
- SJ ryckte ut och plogade upp vägen. Så har vi det här i byn, säger Wolrath Nilsson.
- Dom säger att landsbygden ska leva, sedan drar det ner på allt, säger Tommy Thunström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om