Pensionärer i utkyld bostad när strömmen stängdes
Strömmen stängdes av på äldreboendet i Nattavaara i onsdags. I över ett dygn tvingades pensionärerna leva i kyla och mörker. - Vi är sjuka och gamla människor allihopa. Det är en skandal, säger Erling Johansson.
"Vi är sjuka och gamla människor allihopa. Det är en skandal, vi måste få trygghet i boendet," säger Erling Johansson, som tittade in till sin granne, 86-åriga Agnes Jakobsson.FOTO: Marie Ridderström
Foto: Marie Ridderström
Förtvivlade anhöriga, bosatta söderut, ringde till tidningen och vädjade om hjälp.
När NSD kommer till pensionärslägenheterna är det tio grader i lägenheten och Agnes Jakobsson sitter frusen på en stol med två jackor på sig. Hon är diabetiker men har inte kunnat värma någon mat eller dryck på ett dygn.
-Det är snart lika kallt inne som ute, säger Agnes Jakobsson.
Kallt och mörkt
För 86-åriga Agnes Jakobsson var natten besvärlig. Hon tvingades sova med ytterkläder på, under flera täcken, i det utkylda pensionärshemmet som saknade värme och ljus.
-Det är kallt och i natt var det kolsvart. Jag lyste med en ficklampa och tände värmeljus, men det var så kallt att jag inte kunde sova. Jag vandrade fram och tillbaka hela natten, säger Agnes Jakobsson.
Sjuka och gamla
Vid kontakt med tf socialchef, Marie Johansson, lovar hon att ta itu med ärendet direkt.
-Kommunen är skyldig att se till att medborgarna har en bostad och en bostad ska vara varm. En kall bostad är inte bruklig att bo i, säger hon.
Medan socialtjänsten arbetar för att lösa det akuta problemet, kommer grannen Erling Johanssson in.
-Vi är sjuka och gamla människor allihopa. Jag har diabetes och hjärtfel. Det här är en skandal. Hyresvärden säger att fakturan har kommit bort. Felet är att privata köper upp kommunala fastigheter och de har inte ekonomi för att vara ansvarsfulla hyresvärdar, säger Erling Johansson.
De berättar om undermålig snöröjning, om takras som hindrat pensionärer att gå ut, om spisar som fungerar dåligt och dåligt underhåll.
Skyller på varandra
När NSD ringer till fastighetsägaren Anders Sjölund säger han att det inte är hans ansvar.
-Nej, det är inte rätt att pensionärerna ska vara utan ström i 24 timmar. Min kompanjon har brustit i ansvar. När jag fick reda på det så löste jag problemet. Jag har betalt räkningen och de får sin el, säger Anders Sjölund.
Enligt Magnus Lundgren, stämmer inte detta.
-Det är inte mitt ansvar. Jag har sålt företaget för två månader sedan till Anders Sjölund. Jag är inte delägare längre och jag har inte ansvar för fastigheterna. Jag har sålt hela MA Invest till Anders Sjölund, och fastigheterna är hans ansvar, säger Magnus Lundgren.
Socialchef sökte lösningar
Vid lunchtid på torsdagen återkom strömmen till de sex pensionärsbostäderna. Tillförordnad socialchef Marie Johansson säger att kommunen ska vara en garant för att alla medborgare ska ha en fullvärdig och varm bostad.
-Vi tog kontakt med alla möjliga och hade det inte löst sig så hade kommunen fått erbjuda en annan bostad till pensionärerna, eller löst det på något annat vis, säger hon. En varm bostad hade varit vårt mål. Hamnar en kommunmedborgare i en situation utan bostad så är det kommunens ansvar att lösa det, säger Marie Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!