Projektet beskrivs som det största skiftet i stålproduktion på tusen år. Hybrit-projektet(Hybrit står för Hydrogen BreakthroughIronmaking Technology) som startats av Sveriges tre industrijättar LKAB, SSAB och Vattenfall har som syfte att skapa en fossilfri process för ståltillverkning. Man vill helt enkelt (eller kanske inte fullt så enkelt) ersätta kol med vätgas i produktionen och därmed minska koldioxidutsläppen med upp till 10 procent i hela landet. Det sker också samtidigt som övriga klimatinvesteringar hos de tre företagen som samtliga har mål uppsatta för att nå klimatneutralitet inom ett antal decennier.
Projektet består av tre delar, den förstudie som genomförts under de gånga två åren och nu nästa steg som är anläggningen av en pilotanläggning. Ett arbete som inleds med planering och projektering under våren 2018. Anläggningens kostnad uppskattas till 20 miljoner kronor och kommer till hälften finansieras av bidrag från Energimyndigheten, medan resterande tio miljoner kommer ur kassa tillhörande SSAB, LKAB och Vattenfall. Den sista fasen beskrivs som en demonstrationsfas och kommer att inledas mellan 2024-2025 och pågå till 2035.
I en debattartikel i Dagens Nyheter beskriver företagen ett flertal utmaningar:
Att hitta en fungerande process för att använda 100 procent vätgas för stålframställning i industriell skala.
Att produktion av vätgas skulle kräva cirka 10 procent av Sveriges elförbrukning för att kunna producera den mängd vätgas som behövs.
Att produktionsstegen i den nya fossilfria processkedjan sker på ett kostnadseffektivt sätt, så att slutprodukten blir kommersiellt gångbar.
Norrbottens Media återkommer med kommentarer från LKAB, SSAB och Vattenfall under dagen.