Den norrbottniska fjällvärlden spelade en roll under andra världskriget som till stor del har dokumenterats av militärhistorikern Lars Gyllenhaal på senare år. I juli gav han sig ut på ännu en fjällvandring i Haugfjell, på andra sidan Riksgränsen i Norge. Fynden, som han och hans vän gjorde, blev många och expeditionen blev den hittills mest lyckade.
– Det fanns så mycket och det var väldigt välbevarat, säger Lars Gyllenhaal.
Det viktigaste fyndet var ett hundratal bitar från ett ovanligt brittisk flygplan. En störtbombare med benämningen British Blackburn Skua divebomber. Den var baserad på ett hangarfartyg i Narvik under kriget, och det är känt sedan tidigare att planet hade kraschat där, enligt Gyllenhaal. Huvuddelen av planet togs bort för flera år sedan och fram tills nu har man vetat att det bara funnits ett fåtal bitar kvar, säger han.
– Vi fick det bekräftat av flygmuseet i Bodö. De sa att delarna tillhör royal navy så det var tur att vi inte tog någonting.
Det finns mycket snö området vilket har gjort att den marinblåa färgen har bevarats. Snön är också förklaringen till att de hittade en hel del tygrester.
– Det har vi gjort väldigt sällan. Faktiskt bara några enstaka gånger, men nu har vi hittat massor. Framförallt uniformsrockar, axelklaffar och knappar.
Kläderna var svarta, vilket fick Lars Gyllenhaal att tro att det rörde sig om SS-uniformer.
– Men förklaringen är än mer fantastisk. Det rör sig om 1800-tals kläder från norska armén. En norsk expert har bekräftat det. Tyskarna snodde material från norska förråd under kriget och iklädde sig gamla norska uniformer, säger han.
Ett norskt gevär, gradbetäckningar och massor med tomhylsor hittades också.
– Det vittnar om att här har det varit strid. Det skapar en sorts känsla av att det inte var så länge sedan.
Förra året hittade han en tysk bunker på svensk mark vid Riksgränsen. Även i år hittades flera ställningar från kriget som har byggts av sten.
– Där man har lagt ned många timmars jobb. De kommer stå i tusentals år om det inte sker en stor jordbävning. De är fascinerande. Ibland är de norska men det är nästan alltid tyska ställningar.
Fynden måste enligt norsk lag ligga kvar.
– Jag tycker det är bra. Lägger man dem på en hylla så är de som skrot. Men när man ser dem i sitt sammanhang så får man en kulturell och historisk upplevelse.
Lars Gyllenhaal har nyligen skrivit om områdets krigshistoria i boken "Jan och Nordens frihet".