Tidigare i veckan har lärare och gymnasieelever från Norrbotten som verkar inom UF-företagande varit med på den digitala entreprenörskapsmässan Uskalla Yrittää i finska Uleåborg. Under tre års tid har Ung Företagsamhet (UF) Norrbotten arbetat med projektet ”Gränsöverskridande Entreprenörskap” tillsammans med Uleåborgs stad. Ett sätt att på sikt få en mer gränsöverskridande rörlighet på arbetsmarknaden, sett till den närhet som finns mellan Sverige och Finland.
– Att kunna arbeta i ett internationellt sammanhang är viktigt både för företagare och anställda i olika sektorer. Vi är glada över att vårt samarbete med Uleåborgs Kommun låter oss erbjuda UF-företagarna möjligheten att få ställa ut sina företag på vår finska systerorganisations Nuori Yrittääjyys digitala mässa i Uleåborg. Särskilt ett år som detta känns det viktigt att erbjuda eleverna chansen att få utmana sig och växa som entreprenörer och individer, berättar Carolina Heimdahl, regionchef för Ung Företagsamhet i Norrbotten.
UF-företaget TorneLIfe UF består av Tindra Kalla-Liinaki, Klara Pasma och Wilma Kumpula Yliipää . Alla tre kommer ursprungligen från Pajala, men studerar nu på Luleå gymnasieskola:
Hur kändes det att vara med på mässan?
– Jätteroligt och väldigt spännande! Vi visste inte jättemycket om mässan innan, men hela dagen flöt på bra. Vi fick mer kontakter och det var kul att prata med många olika människor. Tiden bara flöt iväg för att det var så roligt. Kul att träffa andra elever och höra hur de har jobbat med sina företag.
Vad är er affärsidé?
– Vi gör muggar med tornedalska motiv som funkar till allt, hemma till morgonkaffet eller ute på en båtutflykt. Vårt mål är att främja det vackra med Tornedalen. Vi har sålt snart 120 muggar och vi är väldigt nöjda med det. Vi ville använda oss av ett lokalt företag så vi kontaktade Tornedalens tryckeri. Det kändes bra för oss att stötta ett annat tornedalskt företag.
Varför ville ni göra detta?
– Meänkieli är ju ett språk som inte våra äldre generationer har fått prata, det är något som man har fått skämmas för och de äldre har inte lärt ut det till oss unga på samma sätt. Man har kanske inte pratat så mycket meänkieli med sina barn för att det sågs som fult. Vi unga har inte fått lära oss språket och det har gjort att de är få unga som kan språket:
– Vi vill få fler människor att uppskatta både meänkieli och Tornedalen och kanske få fler att inse att det är viktigt att satsa på språket. Det är viktigt för oss att främja det fina med Tornedalen. Tornedalen är något som vi är stolta över och där vi känner oss hemma, avslutar de stolta vinnarna.