– Arbetsmarknaden ser ljus ut i Malmfälten, det finns mer jobb än sökande, säger Terje Raattamaa, Arbetsförmedlingschef för Malmfälten.
I Gällivare finns jobben inom socialförvaltningen men också inom gruvnäringen.
– Vi jobbar på bred front med nyanlända och försöker få in de med högskolekompetens inom den tunga industrin, säger Terje Raattamaa.
Doris Duvmo besöker mässan i egenskap av arbetssökande. Hon tycker det är ett bra sätt att få information om utbildningar och jobb.
– Jag har hämtat lite information, det finns en del utbildningar som verkar intressanta. Men det som är tråkigt är att jag inte kan bygga på min kompetens utan att min ersättning försvinner och det är ju lite av en bromskloss, säger hon.
Hon syftar på aktivitetsstödet som ges när man deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program.
– Jag kan förstå varför man gör så men det innebär att jag inte har möjlighet att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden, säger hon.
Gustaf Johansson från GL kompetens berättar att företaget bedriver utbildning inom svetsteknik både mot Arbetsförmedlingen och mot industrin. En svetsare kan exempelvis vara anställd inom industrin som underhålls- och reparationspersonal, vid bygg- och anläggningsföretag eller inom industrin.
– Behovet av kompetens personal ökar och jag tror inte att det någonsin kommer att minska, säger han.
Efter en heltidsutbildning på 45 veckor kan även den som aldrig sett en svets tidigare komma ut på arbetsmarknaden.
– Framtiden för svetsare är ljus, säger han.