Det var under en biltur genom Norrbotten och Västerbotten som idén föddes för Linda och Anders Viljeros, som passerade många gårdar och producenter som de blev nyfikna på.
– Vi började prata om hur man som konsument kan få direktkontakt med producenterna, då helst via en app i telefonen då det är där man sköter det mesta i dag. Vi har dessutom ett starkt engagemang kring lokalproducerade råvaror, berättar Anders Viljeros.
Både Anders och Linda Viljeros kommer ursprungligen från industrin. De tog sina erfarenheter därifrån med sig till konferens- och restaurangbranschen, där de har haft mycket kontakt med leverantörer och sett vilka utmaningar de står inför. De tog kontakt med entreprenören Thomas Andersson som är kunnig inom affärs- och systemutveckling.
Tillsammans har de jobbat fram konceptet med finansieringsstöd från olika instanser, samt genom ett samarbete med Hushållningssällskapet. Nu har allt landat i appen Noah, som är en digital marknadsplats för lokala råvaror.
– Vi lanserar inom kort Noah som gör det enkelt för konsumenter och producenter att ha direktkontakt utan en massa mellanhänder. Detta innebär bättre marginal för de som säljer och ett smidigt sätt för köparna att komma åt fina och närodlade produkter, alla är vinnare i den ekvationen, säger Anders Viljeros.
Genom den nya satsningen underlättas hanteringen kring administration, kommunikation och marknadsföring som de mindre producenterna ofta inte kan prioritera. Kunderna kan se tillgång, boka sina varor och betala direkt via appen.
– Vi har även ett samarbete med Norr Medias distributionsbolag, Svensk Hemleverans, som kan lösa leveransen direkt hem till köparen. Eftersom de redan åker ut till alla brevlådor med morgontidning och post så innebär dessa transporter ingen ytterligare belastning på miljön. Jag har själv jobbat med logistik i många år och är väldigt motiverad av att lösa just logistikproblem, berättar Anders Viljeros.
De små livsmedelproducenterna som utgör cirka 80 procent av det totala antalet, står för endast 20 procent av den totala mängden livsmedel. De siffrorna vill paret Viljeros vara med och förändra, genom att öka självförsörjandegraden.
De ser i dag framförallt tre kundgrupper till sin nya satsning, och det är de som bor nära producenterna, de som är medvetna och prioriterar lokala råvaror samt de som är ute efter specialvaror som inte är så lätta att få tag på.
Hittills har reaktionerna varit positiva från både producenter och konsumenter. Snabbt efter lansering fick de många följare i sociala medier och Anders Viljeros upplever att efterfrågan finns där ute.
– Förhoppningen är att piloten kommer fungera bra och att vi kan expandera söderut och finnas över hela Sverige. Vi börjar i det svåraste området som har långt mellan producenterna så om vi lyckas här finns det goda förutsättningar. Dessutom kan appen utvecklas med många funktioner som gör den ännu bättre.