Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet har på uppdrag av Almi genomfört en undersökning av drygt 50 000 bolag som tydligt visar att företag med jämställda styrelser har en signifikant högre lönsamhet och omsättning än övriga företag.
Resultatet står sig oberoende av bransch, ålder och vd:s kön. Jämställdhetsmyndighetens definierar en jämställd styrelse där fördelningen man/kvinna ska vara mellan 40 till 60 procent, och utifrån denna definition är endast 17 procent av styrelserna i dessa bolag i Norrbotten jämställda.
– På Almi kommer vi årligen i kontakt med en stor mängd företag som vill utveckla sin verksamhet och som årligen tar del av våra tjänster. Vår erfarenhet är att ett aktivt styrelsearbete och en jämställd styrelse bidrar positivt till företagets utveckling. Nu finns det också fakta som visar på ett samband mellan en jämställd styrelse och företagets lönsamhet, säger Fredric Genberg, vd Almi Nord.
Varje år genomför Almis en styrelsekartläggning som visa både antalet kvinnor i styrelser och antalet företag med ett aktivt styrelsearbete som har minst en kvinna i styrelsen. Det är företag som har minst 5 miljoner kr i omsättning och/eller fem anställda. För att ett aktivt styrelsearbete ska vara möjligt ska företaget ha minst två styrelseledamöter. Bland dessa är andelen företag i Norrbotten med minst en kvinna i styrelsen 38 procent, vilket är något lägre än rikssnittet och har ökat med tre procentenheter sedan undersökningen gjordes första gången 2013.
– Det är mycket positivt att siffrorna börjar röra sig uppåt och att både antalet ledamöter och andelen företag med två eller fler ledamöter ökar. Det är en av grundförutsättningarna för ett aktivt och kraftfullt styrelsearbete överhuvudtaget. Utifrån de fakta vi nu presenterar hoppas jag att ännu fler ska börja jobba mer aktivt med sin styrelse, säger Fredric Genberg och fortsätter:
– Att ta tillvara på all kompetens som står till förfogande borde vara en självklarhet för att kunna öka företagets möjlighet att växa och nå lönsamhet. Att kvinnor inte bjuds in i styrelsearbetet blir ett hinder för företagen själva för att nyttja sin egen fulla potential och att skapa tillväxt och lönsamhet. Kortfattat så vinner företag på att bygga jämställda styrelser för att effektivt utveckla sin konkurrenskraft, avslutar Fredric Genberg.