Hej där Niclas! Clubhouse – alla pratar om det, men vad är det egentligen?
– Ett väldigt hajpad och ny social medieplattform som är helt baserad på ljud. Appen består av otroliga mängder rum, där det pågår massa mer och även mindre intressanta samtal. Just nu sitter bland annat 532 personer i ett rum och diskuterar "How friendly is too friendly" och i annat rum sitter 28 personer och samtalar om Tinderdjungeln. Tidigare idag kunde man lyssna på ett lunchsamtal med Hanna och Amanda, och igår kväll pratade Gina Dirawi om nya TV-format i annat rum. Appen växer lavinartat med det gamla invites-tricket.
Vilka finns i rummen?
– En redan överanvänd metafor är att svenska delen av Clubhouse är att betraktas som ett almedalen i app-format. PR-människor, politker, journalister, poddare och bloggare är utan tvekan överrepresenterade.
Vilken nytta kan du se för dig själv, respektive i ditt jobb?
– Alla testar sig fram just nu, vilket innebär att långt ifrån allt, verkligen långt ifrån allt har lyssningsvärde. Gissningsvis kommer det dyka upp tydligare format, mer modererade samtal, som handlar om just mina favoritintressen. Ett rum som diskuterar Sveriges bästa escape room skulle jag kunna lyssna på en kvart eller två.
På samma sätt som mer eller mindre alla byar har Facebookgrupper där katter efterlyses och skidpjäxor lånas ut, så är det ju tänkbart att det kommer byarum. Ett ständigt pågående samtal där blåsmarkare kommer, pratar en stund, och går. Kanske är det vackert? Kanske fullständigt meningslöst.
För företag skulle Clubhouse kunna användas för att komma närmre och i bokstavlig mening prata med sina kunder, som fokusgrupper, eller kanske som någon form av kakafoni-kundtjänst. Kan bli stökigt, eller bra.
Ska också bli intressant att se vilken svensk kommun som blir först med att använda Clubhouse för medborgardialog.
Vilka företag, branscher eller organisationer tycker du borde befinna sig där, och varför?
– Om Clubhouse succé håller i sig, och appen fortsätter växa, så kommer det bli väldigt intressant att se hur, och vilken roll, den kommer spela i valet 2022. Om skrivna tweets kan orsaka politiska grodor, så kommer det ju självklart inte bli färre av den varan med livesänt ljud.
Det kommer, eller är redan, en plats där journalister kommer ramla på och "tjuvlyssna" på potentiellt nyhetsmaterial. Och givetvis kommer Clubhouse vara ett ställe där kändisar bygger varumärke och skapar ännu närmre relation med fansen.
Sett på längre sikt, vilket genomslag ser du att Clubhouse skulle kunna få?
– Jag vet inte, antingen blir det en lika naturlig del av våra medievanor som Facebook och Instagram är/har varit. Alternativt tröttnar vi på att lägga vår tid på detta så snart vi får börjar ses på riktigt post-covid. Men, även om jag ser mycket problem, så finns det också något spännande och något extremt transparent och nära i hela idén med Clubhouse.
Många funderar på hur det kan påverka journalistiken, utgivarskap och medias plats. Vad är din syn på detta?
– Modereringen kommer med all säkerhet skapa enorm debatt, och kanske också blir det en av Clubhouse största utmaningar resursmässigt. Vi kommer få läsa många krönikor på ämnet ansvarigt utgivarskap, förtal och självklart tyvärr också näthat. Med deep fake-voice-teknik kommer vi också än en gång få diskutera källkritik och troll.