Ikeachefen: "Vi lär känna ett nytt land på riktigt"

Från tystnaden i Leipijärvi till mångmiljonstaden Zürich. Helge Nilsson, Ikea berättar om maträtter som familjen saknar men också vilka lärdomar och möjligheter som ges till den som bryter upp för ett äventyr i ett annat land.

Helge Nilsson, tidigare varuhuschef på Ikea i Haparanda, numera på Ikea i Spreitenbach, Zürich, Schweiz. Notera gärna skjortan, sydd av Helge, av ett lakan från Ikea.

Helge Nilsson, tidigare varuhuschef på Ikea i Haparanda, numera på Ikea i Spreitenbach, Zürich, Schweiz. Notera gärna skjortan, sydd av Helge, av ett lakan från Ikea.

Foto: Privat

Näringsliv2021-04-27 12:52

För ungefär ett år sedan flyttade Helge Nilsson, tidigare varuhuschef på Ikea i Haparanda, till Schweiz tillsammans med sin fru och tre barn mellan fyra och nio år. Det var en tjänst som logistikchef på Ikea-varuhuset i Spreitenbach, Zürich, som lockade.

– Att flytta utomlands är för mig och min familj en möjlighet att lära känna ett annat land och en annan kultur på riktigt. Även om det finns många punkter där Schweiz och Sverige har likheter och anknytningar till varandra är det oftast helt annorlunda, och det tar tid att förstå alla skillnader, det tar tid att anpassa sig. Det måste man vara beredd på om man flyttar utomlands med målsättningen att integrera sig i det nya landet, säger Helge Nilsson och fortsätter:

– En stor skillnad är att den del av Schweiz där de flesta bor är väldigt tätbefolkad, 450 invånare per kvadratkilometer. Det gör att hänsyn till grannar är viktigt och omgärdat av regler. Mellan klockan 12 och 13 varje dag skall det vara tyst, då får man inte dammsuga eller ha musik på i lägenheten. På söndagar gör man ingenting som bullrar, det är helt otänkbart att klippa gräs på en söndag. Det har varit en omställning för barnen, att ta hänsyn till dessa nya företeelser.

Helge Nilsson berättar att deras barn går i en vanlig Schweizisk kommunal skola, och skolan är annorlunda mot svensk skola. Man är inte du med barnens lärare, de tituleras alltid Frau Winet eller Herr Müller. Det är mycket mer läxor i skolan, och varje prov och läxförhör ska skrivas under för att säkerställa återkopplingen. Fokuset på språkundervisning är starkt, från femte klass är det obligatoriskt med franska vilket ger tyska, engelska och franska på schemat.  

– Där vi bor pratar man tyska, och tyska är också mitt arbetsspråk. Samtidigt är Schweiz ett land med tre stora språk, vilket gör att all kommunikation finns pa tyska, franska och italienska. Den som kan arbeta på mer än ett av landsspråken och också på engelska har stora fördelar på arbetsmarknaden. En intressant parallell till Tornedalen är att de flesta växer upp med Schweizertyska som första språk, men i skolan undervisar man pa högtyska, och skillnaden är enormt stor, säger Helge Nilsson.

Hur kom det sig att ni tog steget?
– En av fördelarna med att arbeta i ett multinationellt företag som Ikea, är att man får tillgång till en global arbetsmarknad. För mig handlade det om en möjlighet där skillnaderna och kontrasterna var stora, men där jag samtidigt kände att jag kunde bidra med mina erfarenheter och min kompetens. Det finns många möjligheter i Norrbotten som inte finns i Zürich, men det är också tvärtom – en del möjligheter hittar man inte i Haparanda. Det är exempelvis lättare att vara en del av testprojekt och ny utveckling i mitten av Europa, säger Helge Nilsson och fortsätter:

– Vi har precis installerat drönare som stödjer vår inventering på lagret som jag är ansvarig för, som första Ikeavaruhus i världen, och det är just en sådan möjlighet som jag var ute efter. Samtidigt är människornas behov av heminredning ungefär samma, och sortimentet är ju detsamma. Även här finns det skillnader gällande hur människor bor, i Schweiz bor 70 procent i hyrda bostäder, och när man flyttar tar man med sig det mesta, även garderoberna. 

Vad roar ni med er på fritiden? 
– På fritiden upptäcker vi Schweiz, på skidor, campingplatser eller vandringsleder. Vi har massor av platser och skidbackar kvar att upptäcka. På andra sidan pandemin finns ju också möjligheten att se fler länder i Europa, men det får vänta just nu. På många sätt blev vårt första år här präglat av pandemin, vilket gör att det blev annorlunda. Under perioder har alla butiker utom livsmedel varit stängda, skolorna har varit stängda. Vi saknar möjligheten att bjuda på fika, det är just nu inte tillåtet att träffas mer än fem personer inomhus. 

Vad vill du säga till människor som funderar på att flytta utomlands?
– Om man skall flytta utomlands behöver man ha förberett sig på att det som är annorlunda ibland också kommer att vara jobbigt och ansträngande. Den schweiziska byråkratin är ett sådant exempel, och det blir inte lättare när personalen på kommunkontoret av princip bara pratar schweizertyska. Att man ibland längtar hem hör till, och att man saknar en del maträtter likaså. Själv saknar jag falukorv, barnen saknar Norrgott. Mest av allt saknar vi lugnet och tystnaden i Leipijärvi. Tidsmässigt har vi inledningsvis bestämt oss för fem år här i Schweiz, sedan får vi se vad som händer. 

Till sist jag vet ju att du syr fantastiska kostymer. Har det blivit några nya kreationer? 
– Några nya kostymer har tyvärr inte behövts det senaste året, men man vet ju aldrig hur det ser ut framöver!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!