När de tror att ingen ser

24 april 2019 05:00

Susanna Kierkegaard, som har en bakgrund som politisk tjänsteman i Europaparlamentet, har gjort en gedigen granskning av Sverigedemokraternas agerande i Europaparlamentet.

Hon har gått igenom dagordningar och protokoll, läst tidningsartiklar och lyssnat på intervjuer. Hon har sammanställt röstresultat från utskott och parlament, synat ändringsförslag, motioner och betänkanden, och läst inlägg i plenum såväl som i sociala medier.

Resultatet finns i rapporten ”När de tror att ingen ser” (Arena Idé). I den konstaterar Kierkegaard att det är stor skillnad på ord och handling hos Sverigedemokraterna.

Ett exempel är villkoren för lastbilschaufförerna på EU:s inre marknad – ett hett debattämne under mandatperioden.

SD:s Peter Lundgren stoltserar gärna med att han själv har jobbat som lastbilsförare. Men när det kommer till kritan så röstar han och SD-kollegan Kristina Winberg emot förbättringar för transportarbetarna.

Susanna Kierkegaards rapport visar att SD-ledamöterna röstat:

- Nej till längre raster för lastbilsförare.

- Nej till färre körtimmar per dag för lastbilsförare.

- Nej till lastbilsförares rätt att sova någon annanstans än i hytten på helger.

I Europaparlamentets transportutskott röstade Lundgren dessutom ja för en liberalisering av bussmarknaden inom EU, vilket riskerar att leda till lönedumping även bland busschaufförerna.

Noterbart är även hur SD-duon agerar när det gäller jämställdhet och kvinnors rättigheter. De har röstat:

- Ja till inskränkningar i rätten till abort.

- Avstår i frågor om rätt till preventivmedel och utbildning i sexualkunskap.

- Nej till obligatoriska utbildningar om sexuella trakasserier.

- Nej till att stödja offer för sexuella trakasserier.

- Nej till jämställdhetsperspektiv i Europaparlamentet.

”Att samarbeta med konservativa, katolska abortmotståndare från Polen har haft sin inverkan på partiet. Lundgren och Winberg har till exempel röstat för att göra ´rätten till liv från befruktningsögonblicket´ till en mänsklig rättighet”, konstaterar Susanna Kierkegaard.

Det är nyttiga varuupplysningar inför Europavalet om 32 dagar.

Sverigedemokraterna vill gärna framställa sig som ett parti för vanligt folk. Men i realiteten röstar deras ledamöter på förslag som betyder sämre villkor för vanliga arbetare och en försvagning av kvinnors rättigheter.

Intressant är också Kierkegaards genomgång av SD-ledamöternas aktivitet i Europaparlamentet.

De har skrivit överlägset minst antal ändringsförslag. Under fem år har Peter Lundgren lagt 86 ändringsförslag, vilket kan jämföras med Centerpartiets ledamot som lagt över 3000.

För denna insats har Peter Lundgren uppburit en parlamentarikerlön på fina 70.000 kronor per månad!

Sverigedemokraterna har opinionsmässig medvind inför Europavalet 26 maj. En mätning från Sifo/Europaportalen pekar på att partiet kan fördubbla antalet mandat i Europaparlamentet.

Susanna Kierkegaards rapport borde emellertid föranleda en stund av djup begrundan i den svenska väljarkåren. SD:s agerande i Europaparlamentet imponerar verkligen inte.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olov Abrahamsson