Myggorna sprider harpest

Dubbelt så många har drabbats av harpest i Norrbotten jämfört med i fjol. "Det allra vanligaste sättet är via myggbett", säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Myggor. De flesta fallen av harpest i Sverige orsakas av smitta från myggbett, enligt Smittskyddsinstitutet.

Myggor. De flesta fallen av harpest i Sverige orsakas av smitta från myggbett, enligt Smittskyddsinstitutet.

Foto: Göran Ström

Norrbotten2015-08-03 10:34

Nio fall av harpest har läkarna på Sunderby sjukhus konstaterat under de senaste tio dagarna. Det är mer än dubbelt så många jämfört med 2014 då det rapporterades in totalt fyra fall under hela året.

Harpesten orsakas av en bakterie som finns hos harar och andra smågnagare som sedan sprids vidare till människor.

– Det allra vanligaste sättet är via myggbett och så får man ett sår som är väldigt karismatisk för harpest, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Det bildas då en blå-lila sårskorpa samt att de närliggande lymfknutorna oftast blir ömma och svullna. Andra smittvägar att få harpest är via inandning av damm, smittat vatten eller direkt berörning av ett smittat djur. Sjukdomen smittas dock inte från människa till människa.

Normalt brukar harpesten slå till i augusti och september, då fler människor börjar röra sig ute i skogarna.

– Det är när människor plockar bär och jagar i skogen de brukar dyka upp mer fall. Men det vet de flesta jägare om, ser de en död hare ska de vara försiktiga, säger Anders Nystedt.

Det främsta symtomet är såret som bildas när man blivit stucken av en mygga eller annan insekt. Hög feber, huvudvärk och illamående är också tecken på harpest.

– Det är väldigt immunologiskt, immunförsvaret reagerar väldigt kraftigt på syntomen. Så det kan ta väldigt länge innan man kan bli frisk, säger Anders Nystedt.

Han berättar att det bästa sättet att skydda sig mot harpesten är att använda myggmedel samt ha på sig heltäckande kläder.

Förekomsten av harpest varierar från år till år, men antalet smittade brukar vanligtvis inte komma upp i några stora siffror. Förutom rekordåret 2012 då 205 fall av harpest rapporterades i Norrbotten, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Tror du att det blir mer fall i år?

– Det är den här tiden som kommer nu som det brukar komma in flest fall. Så det kommer nog bli mer fall om man ska titta i kristallkulan, säger Anders Nystedt.

Men hur många mer fall det blir får framtiden avgöra, han tror dock inte att det blir mer fall än rekordåret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!