Norrbottens Lucia får körhjälp från Boden

Snart anländer hon, den vitklädda flickan med ljus i sitt hår. I år får Norrbottens Lucia extra kraft i sången – med hjälp från Boden.

Taggade. Hanna Karlsson och Ludvig Grenholm ser fram emot att lussa för norrbottningarna.

Taggade. Hanna Karlsson och Ludvig Grenholm ser fram emot att lussa för norrbottningarna.

Foto: Josefin Wiklund

Musik2017-12-07 07:00

Kvällen den 11 december kröns Norrbottens Lucia i Domkyrkan i Luleå. För första gången kommer luciatåget att ha med sig rutinerad körförstärkning som ger de vackra julsångerna extra kraft, nämligen Björknäsgymnasiet luciatåg. Det består av alla tre årskurserna från estetiska programmet, vilket innebär ett 50-tal röster.

– Det ska bli kul, det känns stort att vi får vara med. Lite som att stå i ett hörn på Oscarsgalan, säger eleven Ludvig Grenholm, 17.

Läraren Hasse Östlund kommer att dirigera kören. Han berättar att idén kom från programsamordnaren Kristina Bergdahl som bevittnade kröningen förra året.

– Hon tyckte att det var lite synd att luciatåget inte höll samma klass som de andra körerna, de har ju inte övat ihop sig på samma sätt. Vi har alltid satsat på ett bra luciatåg och nu har vi erbjudit oss att vara med för att vi tycker att vi har något att bidra med, säger han.

När Extra kommer på besök klingar tonerna från ”När det lider mot jul” ut i estetkorridoren och julstämningen skjuter i taket. Inne i rytmiksalen har hela tåget samlats för att repetera inför lucia.

– Den här är min favorit, och ”Jul, jul, strålande jul”, säger eleven Hanna Karlsson, 18 år.

– Jag gillar Julpolskan som Hasse arrangerat. Det är mycket coola klanger, tonartsbyten och lek med rytmer och tempon, det är roligt, säger Ludvig Grenholm, 17, som också är med i tåget.

Repetitionerna har pågått sedan början av november och innebär många extratimmar för eleverna.

– Det är jättemysigt, man får mycket julklänsla. Vi är så tajta så det blir väldigt fint. Många sjunger julsånger på rasterna, säger Hanna.

– En spontan fyrstämmig ”Jul, jul, strålande jul” i soffan är nog inget man stöter på i de andra programmens korridorer men så är det här, säger Ludvig.

Under luciamorgonen kommer musikgymnsiets luciatåg att vandra in i björksalen med Hanna i spetsen, som Lucia.

– Jättenervöst känns det, jag ska stå helst stilla med brinnande ljus, jag är rädd att jag kommer bränna ner alla, haha. Men det är jätteroligt också, säger hon.

På kvällen skrider de sedan in i Överluleå kyrka för att sprida ljus och julkänsla över bodensarna, något som brukar fylla hela kyrkan.

Hanna och Ludvig är med i tåget för tredje gången.

– Det är roligt att alla har en heldag tillsammans, säger Ludvig.

– Ja, alla är så engagerade också, springer runt och letar glitter. Åh, man kommer sakna det här nästa år, säger Hanna.

Norrbottens Lucia arrangeras av Lions i samarbete med Norrbottens Media.

Estetiska programmet kommer även att arrangera en adventskonsert i kyrkan den 20 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!