Jazzdrottningen är tillbaka

Jazzsångerskan Elisabeth Melander från Boden är aktuell med nytt album. Men på scen är det högst otroligt att det låter precis som på skivan.

Tillbaka. Elisabeth Melander är aktuell med ny jazzskiva efter flera års uppehåll.

Tillbaka. Elisabeth Melander är aktuell med ny jazzskiva efter flera års uppehåll.

Foto: Privat

Musik2017-04-06 06:00
1 Hej! Din nya skiva kom ut i februari, vilket mottagande har den fått?

– Den har fått ett fantastiskt mottagande. Jag är jätteglad för alla fina recensioner, det har varit riktigt roligt och lyckat.

2 Hur har arbetet med den sett ut?

– Det är en jazzplatta med några av landets absolut främsta musiker. Jag har skrivit en del själv och tagit in andra jazzlåtar som jag tolkat på mitt eget sätt.

3 Improvisation är ju en stor del av jazzen, hur funkar det med sången? Improviserar du där med?

– Det gör jag ju väldigt mycket, improvisation är det stora elementet, tillsammans med känslor, textförmedling och frasering. Båda delarna lägger jag väldigt stor vikt vid. Skivan heter ”Reflections of a voice” för att den speglar mig själv. Jazzen är mitt stora hjärta men jag har även hållit på med soul, gospel, pop och rock och den här skivan är en spegling av röstens olika uttryck inom genren. För mig har det varit en fantastisk glädje att göra det här albumet. Jag har varit ifrån jazzscenen några år men nu är det dags igen.

4 Du är ju lektor i sång, vad tycker du är mest belönande – att lära ut eller sjunga själv?

– Jag startade upp den första sångutbildningen för andra genrer än klassiskt för 31 år sedan så jag har hållit på ett tag. Jag brinner verkligen för att ge andra, se studenterna utvecklas och växa. Det är inte bara ett yrke utan en passion. Jag har alltid frilansat, gett konserter och turnérat som en parallell verksamhet om än inte i lika stor utsträckning. Det har varit viktigt att samtidigt utveckla mig själv för att också ha mer att ge. Jag kan inte säga att jag väljer, jag vill kunna göra både ock.

5 Hur fastnade du för jazzen?

– Min mamma har alltid varit jazzfrälst så från att jag var liten har jag lyssnat på Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Count Basie, Frank Sinatra och Nat King Cole med flera. Jag fastnade tidigt för jazzen och dess improvisatoriska element och det föll mig naturligt att själv gå den vägen. Jag kände tidigt att jag ville göra om låtar och göra dem till mina egna och det var där det började.

6 När du ska ut och turnera med skivan, kommer det att låta olika varje gång då?

– Ja, så är det ju. Det låter olika varje gång, även om man har strukturen, beroende på publiken, vad man har för ljud, känsla, samspel och hur man mår den dagen. Det är olika varje gång. Jazzmusikens fördel är att man fångar upp här och nu. Det händer mycket i stunden och det är däri improvisationen ligger.

7 När kommer du hit upp?

– Jag hoppas komma upp med en norrlandsturné senare mot hösten eller vintern.

8 Hur mycket bodensare är du?

– Jag har min mamma där uppe och i själ och hjärta är jag en äkta bodensare. Jag hälsar på så ofta jag kan och skulle gärna vilja göra en konsert i min hemstad snart igen.

9 Hur mycket jazz är Boden?

– Det är mycket jazz som kommer uppifrån, både yngre och de som inte är kvar längre. Banden som kom från USA, när de var I Stockholm åkte de även upp till Boden. Så Boden har varit en otrolig metropol för jazzen under 40-50-talet. Mamma har dansat till de bästa, som man aldrig trott skulle ha kommit till Boden.

1 Vad inspirerar dig?

– Tystnaden inspirerar mig väldigt mycket. Men det är sällan det är tyst i dag. Och naturen under mina powerwalks. Även färg, form och design. Jag använder mycket färg när jag komponerar i mitt huvud.

11 Vilken färg är nya skivan?

– Orange, som är min viktigaste färg, en sån färg som jag är. Den har så mycket energi och inspiration, jag får en kick av den. Den har många element som passar mig. Jag har väldigt hög energi och många bollar i luften.

Elisabeth Melander

Ålder: 59

Bor: På landet utanför Malmö

Familj: Maken Leon och hans vuxna dotter Sara samt mamma i Boden.

Yrke: Jazzsångerska och lektor i sång

Intressen: Design, konst, naturen.

Äter helst: Kokt torsk med smör-äggsås.

Dricker helst: Rött vin och vatten.

Kör: Peugeot.

Ser på tv: Badhotellet, Wallander, Mandelmanns gård och Bygglov.

Läser: Facklitteratur och facktidskrifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om