Oleg Terebenin ångar in på ett av sina resebyråkontor i Murmansk. Han har kört i två timmar från sin svårt sjuka mamma för att träffa oss och det märks att han är mån om att visa upp sitt företag, den största researrangören på Kolahalvön.
Han torkar svetten ur pannan och ursäktar de trånga utrymmena. Men deras nya, stora kontor i de centrala delarna av stan står helt tomt utan möbler. Rubelns störtdykning har gjort att den växande verksamheten plötsligt backat med 30 procent. Vad som händer med det nya kontoret är ännu oklart.
Oleg slår sig ner och jag pekar på en affisch på anslagstavlan bakom honom. Den visar Rödbergsfortet i Boden, ”låset i Norr” och under många år Sveriges försvar mot Ryssland.
– Ryssarna älskar Rödbergsfortet. De är mycket intresserade av anläggningen. De är överhuvudtaget intresserade av historia, säger Oleg.
– Och av att shoppa.
Förra året boomade den ryska turismen i Norrbotten. Många av dem som åkte hit är ”Svensson-ryssar”, som Annika Fredriksson, vd på turistorganisationen Swedish lapland, uttrycker det.
– Det har blivit en ökande andel. De ryssar som kommer är inte de superrika, men det är en bra målgrupp för oss, säger hon.
Juli förra året var en rekordmånad för ryska gästnätter, då ökningen av ryska övernattningar låg på 122 procent jämfört med tidigare år. Sen tog det stopp. Minus 12 procent i augusti. Minus 2 i september. Minus 24 i oktober.
– Det vi hör från flera olika håll är att ryssarna helt slutat komma. Sådant här måste man alltid hantera i resebranschen. Det var samma sak när Spanien och Grekland dippade. Men vi har lyckats balansera upp med andra marknader här, säger Annika Fredriksson.
Det var tre år sedan Oleg startade sin busscharter från Murmansk till Norrbotten. På resrutten finns guidad visning av på Rödbergsfortet och militärmuseet, bad på Nordpoolen, promenad i Gammelstads kyrkby samt ett långt besök på Ikea. Ikea som är otroligt populärt i Ryssland. Butiker, med fantasifulla namn som ”Idea”, har dykt upp för de som inte har råd att åka till Haparanda. Där kan man gå in och läsa Ikea-katalogen och göra beställningar från möbelvaruhuset. Då och då kör sedan lastbilar till Haparanda och samlar in beställningarna.
Förra året körde Olegs byrå åtta fullpackade bussresor till länet. Oleg är själv nästan förvånad över det stora intresset som har varit. Medellönen i Ryssland ligger på mellan 25 000 och 30 000 rubel i månaden, vilket idag efter valutafallet bara är ungefär 3 500 kronor. Men även tidigare har lönen varit blygsamt med svenska mått. Som jämförelse kostar en fyradagars bussresa 20 000 rubel och en tio dagars charter till Egypten eller Turkiet kostar 45 000 rubel.
– Charterresorna tilltalar många som bor här uppe på kalla Kolahalvön. Man vill ha solsken och varmt vatten, säger han.
– Och Sverige är väldigt dyrt för ryssar. Väldigt dyrt.
Nu är det osäkert om det blir fler bussresor. Senast bussen till Sverige gick i september förra året och sedan dess har det inte gått att köra fler, trots att julen är en tid då många ryssar passar på att åka bort. Byrån har en tur planerad till i mars, men det beror på hur många intresserade de lyckas samla ihop.
– Vi ska försöka. Men ryssarna har blivit fattigare, säger Oleg.
Hans plan för framtiden är nu att göra Ryssland mer intressant för svenskar, finländare och norrmän. Speciellt med tanke på att det nu är så billigt i Ryssland. Tundra-exkursioner, jakt och fiske och andra naturupplevelser går att lättare sälja in tror han.
Oleg slår på ett tv-inslag på datorn som visar en entusiastisk rysk programledare inne i Rödbergsfortet, samtidigt som han vinkar av en av sina 30 resesäljare. Oleg har själv lyckats få med sig tv-teamet från en större regional kanal och övertygat dem att de ska göra flera inslag om Norrbotten. Allt för att invånarna på Kolahalvön ska få upp ögonen för grannen i väst.
Men allt beror förstås på hur hemlandets utrikespolitik utvecklar sig.
När Ukrainakrisen kommer på tal blir Oleg sammanbiten. Han menar att det finns ryssar som drar sig för att åka till Sverige på grund av de politiska spänningarna. Men han tror att de flesta inte bryr sig speciellt mycket.
– Själv känner jag mig ganska upprörd över hela situationen. Turismen har gått ner med två tredjedelar eftersom det har blivit för dyrt att åka på solresor. Nu har vi stoppat alla charterresor. Och vi vet inte var vi kommer att vara till sommaren, säger han.
– Vi har hela Ukrainasituationen, det är embargo från andra länder och priset på olja är inte bra. Kanske är vår presidents politik inte så bra, jag är kluven själv. Jag stöder honom till hälften. Jag vet inte själv vad man borde gjort med Krim och Ukraina. Men vi har inte gjort något mot andra länder och vi är öppna för samarbete. Jag ser affärerna som jag gör som globala...
Oleg väger orden på sin knaggliga engelska.
– Embargot mot oss är inte bra. Europa är mera nära och vänligt för oss, än till exempel Kina och Asien. Unga ryssar är intresserade av Europa och vi försöker att skapa allt mer resor dit.
Oleg lutar sig tillbaka i kontorsstolen och går tillbaka till rollen som affärsman. Han plockar fram almanackor och visitkort.
– Vi kanske kan samarbeta? I Norrbotten.