MP-ledaren rasar mot hemligt avtal

Miljöpartiet rasar mot det hemliga miljonavtal som Jokkmokks kommun skrivit med företaget som driver serverhallen i Porjus. Gruppledaren Henrik Blind ifrågasätter om avtalet är lagligt och kräver revisorgranskning.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) tecknade ett förlikningsavtal på 2 miljoner kronor för att lösa en tvist. Utan att informera oppositionen.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) tecknade ett förlikningsavtal på 2 miljoner kronor för att lösa en tvist. Utan att informera oppositionen.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokks kommun2020-01-30 18:30

– Det här skadar förtroendet för politiken i Jokkmokk. Jag är fruktansvärt upprörd, säger Blind.

Det är SVT Norrbotten som avslöjat avtalet som Jokkmokks kommun träffat med AS67 AB, det bolag som ägs och drivs av Strukturums nytillsatte vd Jonas Aronsson (fd Sukloed).

Bolaget riktade krav mot kommunen på 6,8 miljoner för intäktsförlust och kostnader, eftersom det fanns hyresgäster kvar i fastigheten. Kommunen hade tagit på sig att ordna godtagbara ersättningslokaler till företagen som hyrde in sig med en kostnad på 3 miljoner kronor, men företagen avböjde. Företagen visade sig ha stark besittningsrätt och det krävdes separata avtal med dem.

Kommunen och AS67 förlikades till en summa av två miljoner. Avtalet skrevs den 7 mars 2019. Det undertecknades från kommunens sida endast av kommunalrådet Robert Bernhardsson (S). Pengarna betalades ut strax senare. 

Detta utan någon information till oppositionen.

– Den bedömning vi gjorde var att utifrån omständigheterna var det här den bästa överenskommelsen för kommunens invånare. Kommunstyrelsens arbetsutskott hade redan godkänt en utgift på 3 miljoner kronor för en nybyggnation och förlikningen var en miljon billigare, säger Robert Bernhardsson.

Blind uppger att avtalet kan vara olagligt. I februari 2019 beslutade fullmäktige att kommunens avtal i händelse av tvist ska vara undertecknade av två personer, varav en ska vara förtroendevald.

Kommunalrådet erkänner att han gjort fel.

– Jag gjorde det i god tro att jag gjort rätt när jag skrev under avtalet. Jag hade inte gjort så om jag visste att det inte var rätt, säger han.

– Kommunens revisorer måste granska ärendet. Jag kräver också att det ska göras en översyn av de styrdokument som finns för delegation, säger Blind.

Blind drar paralleller till att oppositionen inte fick information om de konsultkostnader på 170 000 som kommunen betalade i samband med överklagan av naturreservatet Jiellká Rimjagåbbå.

– Det är inte första gången som kommunledningen undanhåller viktig information för opposition och medborgare. Måttet är rågat, säger Blind.

– I fallet med konsulterna far delar av oppositionen med osanning. Man hävdar att man inte informerats men det gjordes i kommunstyrelsen 21 oktober 2019, säger Bernhardsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!