Gatlyktor valfrågan för 100 väljare i Mörön

År 2000 fick Mörön tre gatlyktor. Nu vill byn ha sex till. Det kravet framfördes av byborna när politikerna kom till byn under Partituren.- Vihar 44 barn som får stå och vänta i mörkret på skolbussen, säger Karl-Göran Larsson.

Det blev politisk lek också under Partituren. Karl Petersen och Bertil Bartholdsson försökte få ordning på legobitarna under överinseende av Roland Fransson. FOTO: Bengt-Åke Persson

Det blev politisk lek också under Partituren. Karl Petersen och Bertil Bartholdsson försökte få ordning på legobitarna under överinseende av Roland Fransson. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

MÖRÖN2009-08-31 06:00
Mörön vill bli ett Norrbottens Almedalen och det är tredje året som Mörö turism och konferens ordnar det man gett det dubbeltydiga namnet Partituren. Till byn kommer då företrädare för kommunens politiska partier.
- I år är alla här utom Moderata samlingspartiet och Rättvisepartiet socialisterna. Sjukvårdspartiet hade sjukdomsfall och kunde inte komma, säger Roland Fransson och hälsar välkomna till byagården.
Glesbygdsfrågor
Partituren ska ge ett politiskt utrymme för glesbygdens frågor.
- För oss gäller andra frågor än för stadsborna. I stan märks det inte lika snabbt när servicen dras ner. Här får vi vänta hela sommaren på bussen för det går inga bussar hit under skolloven, säger Roland Fransson.
Och så var det bristen på gatlyktor. Det sitter fyra bybor och agiterar och på den femte stolen Centerns Camilla Hansen.
- Jaså gatlyktor. Jag trodde ni sa brist på baklyktor, säger hon, skrattar, reser sig och går vidare.
Och det är inte bara en Möröfråga.
- Det är många byar som vill ha fler gatlyktor, säger miljöpartisten Roger Malmberg, ledamot av tekniska nämnden.
Valårsupptakten närmar sig och är det inte rätta tillfället med ett vallöfte om sex gatlyktor?
- Det går inte att lova runt ens som oppositionsparti. Då blir man inte tagen på allvar, säger Thomas Olofsson, försiktig gruppledare
i Miljöpartiet.
Valfråga i Mörön
Men gatlyktorna är valfrågan för Mörön och byn har ett 100-tal väljare.
- Det är gatlyktorna som gäller. Annars är vi ganska fogliga, säger Gunvor Holmquist, en av dem.
Byn har lyft fram byålderman Helge Larsson för att sätta kraft bakom kravet.
- Jag ska ordna en karta och visa var vi vill ha lyktorna. Den ska jag ge till Wikström i Alvik, säger han.
Wikström i Alvik är socialdemokraten med förnamnet Leif och som är en av politikerna som möter Möröborna denna lördag. Hur Wikström sedan lyckas med Larssons karta över gatlyktorna kommer valresultatet nästa år att visa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!