"Värst för kalvarna som tappat sina vajor"

Det är förstämning i Kalix sameby den renmassakeri onsdags.Tåget, på väg mot Haparanda, dödade vid 11-tiden64 renar.- Det värsta är alla kalvar som har tappat sina vajor, säger renägaren Rolf Söderholm.

Renskötarna Johan Lund och Niklas Granlund letade under torsdagseftermiddagen efter kvarvarande renar. FOTO: Susanne Jansson

Renskötarna Johan Lund och Niklas Granlund letade under torsdagseftermiddagen efter kvarvarande renar. FOTO: Susanne Jansson

Foto: Susanne Jansson

MORJÄRV2010-06-25 10:58

Torsdagen var en jobbig dag för medlemmarna i Kalix sameby. Rolf Söderholm beskriver känslan som katastrof och tänker framför allt på djurens lidande.
- Det är svårt att sätta ord på hur det känns. Man lever så nära djuren. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.
Omöjligt bromsa
Han tänker på hur många skadade djur som kan finnas kvar i skogarna. På vajorna som tappat sina kalvar och på de en månad unga kalvar som nu står moderslösa
- De betar själv men diar fortfarande och får svårt att klara sig, säger han.
Tåget som kolliderade med renhjorden, på sträckan mellan Östra Flakaträsk och Morjärv, hade ingen möjlighet att stanna.
- Ett långt godståg har en bromssträcka på upp till en kilometer och tågföraren har ingen chans att få stopp på tåget. Vi beklagar naturligtvis det inträffade, säger Heidi Niskakoski vid Green cargo.
En olycka med så många döda djur är mycket ovanligt.
Enligt Arne Olsson,Trafikverket, är det första gången som så många djur fått sätta livet till.
- Naturligtvis är det jättejobbigt för alla inblandade. Först och främst är det djurens lidande man tänker på, säger han.
Destruering
Senare under onsdagen jobbade Trafikverkets anställda med att rensa området, avliva skadade djur och köra kropparna för destruering.
På plats fanns också representanter från samebyn för att fösa de överlevande djuren på rätt sida om viltstängslet.
Förutom förlusten av de 64 djuren finns också en ekonomisk aspekt.
- Samebyn får 2 957 kronor per ren och sedan tillkommer kostnader för destruering, transporter och löner. Jag räknar med 300 000 kronor, säger Arne Olsson vidare.
På den olycksdrabbade sträckan finns viltstängel på den norra sidan av banan, samebyn ska ansvara för att renarna inte tar sig över.
Öppna grindar
Men längs viltstängslet finns passager, skogsvägar, försedda med grindar.
Grindarna lämnas ofta öppna och djuren kan enkelt spatsera efter vägarna och hamna på fel sida.
De ostängda grindarna är ett stort problem. Det påpekar såväl renägarna, Trafikverket och Green cargo, och vädjar om bättring.
- Det är väldigt viktigt att stänga efter sig. Som privatperson har man ett oerhört stort ansvar om man öppnar en grind, säger Arne Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om