Det var tidigt på onsdag morgon under förra veckan som larmet kom om en storbrand i Morjärv i Kalix. En industrilokal som används för vinterförvaring av 160-200 husvagnar, husbilar och andra fordon stod då i lågor. Totalt ryckte 13 enheter från räddningstjänsterna i Kalix, Töre, Råneå och Överkalix ut. Men dessa fick inrikta sig på att begränsa branden. Sedan dess har polisens tekniker avvaktat att brandresterna ska svalna så att brandplatsen ska gå att undersöka – och på torsdag förmiddag kom två polistekniker från Luleå.
– Men eftersom det är stor risk för ras kan vi inte gå in i byggnaden. I stället kommer vi att ta bilder med en drönare, berättade teknikern David Lindblom.
Han och kollegan gick också runt och fotade själva. Arbetet på plats trodde de skulle bli klart under dagen.
– Vår uppgift är i första hand att se om något brott ligger bakom branden. I den bästa av världar kan vi få veta orsaken, sa David Lindblom.
Enligt förundersökningsledaren Therese Linde är målet att försöka se var elden startade och på vilket sätt:
– Men sedan kan det ju vara extremt svårt vid totalbränder eftersom spåren brinner upp.
Av utredningsmässiga skäl har ärendet hittills rubricerats som grov skadegörelse genom brand.
– ”Grov” beror på det höga värdet på det förstörda godset. Men det kan ändras. Allt hänger egentligen på vad den tekniska utredningen visar. Det kan ju bli så att inget tyder på att det är anlagt, säger Therese Linde.
Enligt henne har det i nuläget inte heller kommit fram något som pekar på att någon person ligger bakom branden.
Det har tidigare rapporterats om att gasol motsvarande max 19 P11-flaskor får vinterförvaras i en och samma lagerbyggnad. Är det något ni tittar på?
– Det vi utreder är om branden orsakats av något brott. Avtals- och tillståndsbiten ligger hos andra myndigheter, liksom kontrollen, säger Linde.
Även ägaren till lokalen, Hans Rönnlund, hoppas på svar. Han berättar att en gasoltillverkare själv ringt upp för att upplysa om att dagens gasolflaskor har en ventil som gör att de inte exploderar som tidigare:
– Fast tyvärr förändrar ju inte det att stora värden har förstörts.
Hunnit börja tänka på saneringen?
– Jag har pratat löst med försäkringsbolaget om det. Men det är oklart vad som gäller resterna av alla fordon, säger Hans Rönnlund.