– Affären är ju som en livsåder i byn. Har du inte en affär faller värdet på allt, säger Ulf Sandström, ordförande i den Morjärvsbygdens handel och utveckling ekonomiska förening som driver butiken nu.
Föreningen har 250 medlemmar, varav en tredjedel är stödmedlemmar som inte bor på orten men har anknytning hit. På frågan om vad de handlar mest svarar butiksbiträdet Teresia Lundbäck:
– Cigaretter och mjölk.
Det har inte varit någon enkel resa att starta affären, berättar Ulf Sandström. Till en början var det en del personalomsättning och det tog tid att ta reda på vad byborna ville ha för sortiment.
– Det är fortfarande tufft. Problem är att så få som handlar i affären. Om alla som bor här i omgivningen skulle lägga sina pengar på basvaror i affären skulle den blomstra.
Så är det inte. I Morjärv bor cirka 300 invånare. Butiken har i snitt 90 kunder per dag. En tredjedel åker till Kalix eller Luleå för att shoppa, berättar han.
– Vi kan ju inte ha samma priser eller utbud som Ica Maxi eller Coop. Eftersom vi köper in små mängder får vi betala ett mycket högre pris än de.
I dagsläget går butiken plus men det är på gränsen. De har kostnader för tre anställda och för uppvärmningen.
Inom kort måste de byta ut kylarna för att ställa om till moderna krav och regler. Men det innebär samtidigt att de återigen har fått bidrag av Jordbruksverket. De nya kylarna kommer dessutom att alstra värme som bidrar till uppvärmningen av butiken.
Butikens är ganska stor till ytan. De har postutdelning, apoteksservice, Svenska spel och tar upp beställningar från Systembolaget. De står även till tjänst med utkörning av varor. Ibland ställer sig Ulf Sandström och grillar hamburgare utanför, eller så ordnar de loppis.
I vanliga fall har de en kaféhörna och säljer korv, men under pandemin har de satt undan alla bord.
En trogen kund är Agneta Krohn Strömshed som bor i Luleå men har sin morfars föräldrahem intill och har vistats mycket tid i Morjärv alltsedan barnsben.
– Jag tycker att det är en solidaritetshandling att handla där man är. Visst, jag kanske kan få det lite billigare i Luleå, men jag vill så gärna ha en affär i Morjärv – jag tycker det är guld värt – så jag handlar ofta både när jag kommer hit och när jag åker härifrån.
Hon berättar att även om det inte finns samma utbud, så är butiken snabb att beställa.
– Om jag vill ha oxfilé till helgen och säger till på tisdagen så har jag det på fredagen.
Ulf Sandström tänker inte ge upp utan tar nya tag.
– Vi ska profilera oss så vi blir en väldigt attraktiv affär. Vi har ju E10 som går förbi, så vi ska se till att fler av de som passerar stannar hos. Det finns en bensinmack i byn också. Vi ska marknadsföra oss i sociala medier och med skyltar.
Anna-Mari Pirnes som har varit chef fram till nu har nyss slutat.
– Det har varit roligt att jobba här. Det har nästan varit mina bästa år, men jag vill hinna prova något annat före pensionen, säger hon.
För ett par veckor sedan började den nya chefen, Anna Svedjestrand. Hon är entusiastisk och full av idéer.
– Först och främst ska jag komma in och lära mig allt, sedan får vi se hur vi kan utveckla det. När pandemin är över kör vi igång med kaféet igen, det blir en träffpunkt för byborna. Jag utbildad kock, så vi kanske kan sätta igång med att göra matlådor och matkassar.