Inom räckhåll för tåget

För pensionärerna Alvar och Anna-Greta Nyström i Morjärv har järnvägen blivit en mardröm. Tågtrafiken ska mångdubblas och redan i dag är problemet stort.- Det låter som tusan på våran tomt och dom har förstört huset. Varför drar dom inte järnvägen utanför byn, säger makarna Nyström.

Frågan är om man ska skratta eller gråta, säger Alvar Nyström. Han kan nästan nå tåget från sin vedtrave och om några år lär trafiken vara mångdubblad. FOTO: BOSSE JOHANSSON

Frågan är om man ska skratta eller gråta, säger Alvar Nyström. Han kan nästan nå tåget från sin vedtrave och om några år lär trafiken vara mångdubblad. FOTO: BOSSE JOHANSSON

Foto: bosse johansson

MORJÄRV2008-09-29 06:00
Tåget passerar så nära tomtgränsen att man nästan kan nå det med sträckta armar.
Det började med ett stickspår till ett industriområde på 1960-talet.
- Då blev vi lovade att inte bli störda. Sedan byggde man Kalixbanan och därefter har man fyllt upp banvallen två-tre meter. Vi fick slåss för att få en viadukt till älven, där var jag nära ett få en sten i skallen, berättar Alvar Nyström.
Ett tåg i timmen
I dag kommer bara några enstaka godståg till och från Karlsborg varje dygn. Men då bandelen Kalix-Haparanda blir klar om fyra år ska trafiken successivt mångdubblas; prognoserna säger 20-24 långa tågsätt varje dygn.
- Nu har man höjt banan ytterligare en halv meter och doserat kurvan här förbi för att kunna köra fortare. Dom säger att tågen ska köra 90 kilometer i timmen.
Paret Nyström bor i en enplansvilla drygt 50 meter från spåret men även där är störningarna kännbara.
Värst är det på tomten och i den gamla mangårdsbyggnaden.
- Dom har mätt upp 90 decibel vid husknuten. Vår son hade tänkt bo i huset men det gick inte. Ingen kan bo här och tomten är värdelös, fullständigt. Det är åt helsike med alltihop.
- Själv har jag fått dåligt minne. Det har skakat sönder, tillägger Alvar Nyström, visserligen på skämt men allvaret finns ständigt närvarande.
En fredag för några veckor sedan satt han och vilade i sin stol i gamla huset.
Plötsligt dånade det till så han trodde att sista stunden var kommen. Ett diesellok passerade med vagnar fulla av grus och stora stenar.
Väggen sprack
- Jag trodde det var jordbävning, det var fruktansvärt. Hela huset rördes, allt vibrerade.
Alvar Nyström anade att något hänt med innerväggen och mycket riktigt: underlaget hade rört sig så det blivit en stor spricka i tapeterna.
Anna-Greta Nyström befann sig i nya huset och även där vibrerade fönsterrutorna.
Hon är mycket besviken på Banverket som hon tycker länge nonchalerat deras problem:
- Vi föreslog att dom skulle dra banan väster om byn, men det blev avslag. Deras projektledare, Örjan Johansson, sa i Folkets hus att det skulle bli så fint och bra. Det ska bli plank och glas här förbi, för utsiktens skull. Men vad hjälper det, vi ser ju bara gruset på banvallen.
Tomma löften?
Alvar Nyström har förgäves försökt täta mangårdsbyggnadens grund med cement.
- Stenarna ligger inte still då tågen passerar. Springorna i grunden blir större och större och dörrarna i huset går inte att stänga.
- Banverket har sagt att dom ska laga grunden, och lovat fönsterbyten för att hålla undan ljudet. Dom har även lovat ett uterum men vi vill kunna vara ute, vi har ju nog med hus.
Alvar och Ann-Greta Nyström sitter i rävsaxen. Att flytta är inte realistiskt och de är inte ute efter pengar:
- Vi vill ha lugn och ro, något annat vill vi inte. Tydligen måste vi gå till Europadomstolen. Rätten till liv och egendom finns ju inskriven i svensk grundlag.
"Alla är inte nöjda"
För ett par år sedan lovade Banverkets projektledare, Örjan Johansson, att komma och resonera med Nyströms. Han har lyst med sin frånvaro och nu är han tjänstledig. Vikarien Lars Hermansson känner dock till problematiken.
- Alla är inte nöjda då järnvägen går rakt genom ett samhälle. Banverket har löst in ett 15-tal hus i Stenbäcken i Kalix men inte i Morjärv, där har vi inte gjort någonting, säger Hermansson.
Någon ekonomisk kompensation för den som inte vill flytta kan Banverket inte ge:
- Men om man får bestående värdeminskning finns det lagrum att ersätta marknadsvärdesminskningen. Sånt har skett och sker, men det kan inte göras i förhand, säger Lars Hermansson.
Planen överklagad
Järnvägsplanen är överklagad av boende i Stenbäcken och Banverket måste invänta besked från näringsdepartementet.
- Arbetsplanen gäller elektrifiering som medför högre krav på boendemiljön. Bullergränsen har sjunkit, i permanentbostäder ska vi klara 45 decibel i sovrum. Det handlar om vilket buller man måste leva med, inomhus och utomhus, säger Lars Hermansson.
Nyströms tycker att järnvägen borde dras väster om Morjärv. Det skulle lösa många problem och ge kortare järnväg?
- Jo, visst är det så. Men det kan vara kostsamt, det skulle medföra anläggningskostnader.
Vad gör ni för att åtgärda bullret och vibrationerna hos Nyströms?
- Vi gör de åtgärder som utlovats. Att göra mer är inte aktuellt.
Nyströms har sedan länge utlovats besök av projektledaren?
- Jag ska kolla med dom som håller i mark- och fastighetsfrågor. Men visst kan jag besöka dom, det är inget problem, säger Lars Hermansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om