Länets jordgubbar hotas

Norrbottensjordgubben kan snart vara en sällsynt delikatess i butikerna. Åtminstonde om man ska tro odlarna i länet och Norrbottens hushållningssällskap. Hård konkurrens från övriga landet och dålig återväxt på odlare tros främst vara orsaken.

"Skörden blir bra i år men framtiden ser mörk ut för jordgubbsodlarna i länet", säger Salvador Solsona. FOTO: simon eliasson

"Skörden blir bra i år men framtiden ser mörk ut för jordgubbsodlarna i länet", säger Salvador Solsona. FOTO: simon eliasson

Foto: simon eliasson

mockträsk2009-06-27 06:00
- Framtiden ser mörk ut, säger en bekymrad Salvador Solsona, jordgubbsodlare i Mockträsk. Trots att årets skörd ser ut bli god är han orolig för utvecklingen i ländet.
Enligt statisik från Jordbruksverket fanns det 22 företagare som odlade jordgubbar i Norrbotten 1999. 2005 hade antalet minskat till åtta och skörden minskat från 52 till 19 ton.
Under samma tid ökade jordgubbsskörden i Skåne med ca 1 700 ton. Statistik för 2008 kommer till hösten men det är inget som pekar på en uppgång de senaste åren, snarare tvärtom. Salvador Solsona tror att det idag finns ungefär sex större jordgubbsodlingar i ländet.
Konkurrens
- Konkurrensen från jordgubbarna från södra Sverige är för stor, säger han. De odlar för mycket vissa år och när de har sålt bär i den södra delen av landet skickar de resten norrut. Och dumpar priserna på dem. Då blir det mycket svårare för oss att konkurrera.
Trots att många vill köpa närproducerat idag verkar det inte löna sig för jordgubbsproducenterna i Norrbotten.
- Många livsmedel ska ju helst vara närproducerade och från hemorten, det är ju vad som efterfrågas. Men på något sätt saknar vi ändå ett tillräckligt kundunderlag för att näringen ska öka.
En annan orsak till det minskade antalet jordgubbsodlingar i länet är att många odlingar tidigare gick i arv, något som är ovanligt idag.
- Medelåldern är hög, de flesta som odlar jordgubbar är mellan 60 och 70 år och de har ingen som tar över efter dem, berättar Salvador Solsona. Jag tror inte heller att våra barn kommer att vara intresserade av att ta över efter oss. Ungdomar idag vill ju utbilda sig och inte ha ett så säsongsbetonat arbete.
"Snart inga odlingar kvar"
Elisabeth Öberg, vid Norrbottens hushållningssällskap, är också pessimistisk.
- Snart finns det nog inga odlingar kvar. Om tio år tror jag inte att det går att köpa odlade bär från Norrbotten.
Hon ser även kraven på allt mindre bekämpningsmedel som problematiska.
- Sverige får svårt att konkurrera mot till exempel Polen som där det är tillåtet att använda mer bekämpningsmedel på odlingarna och därmed får de en större skörd. Politikerna kan inte säga att vi ska ha närproducerat och sedan förbjuda bekämpningsmedel. De flesta odlare vill inte spruta men är tvugna för att inte förlora en stor del av skörden.
Det är inte lätt att göra något åt det minskande antalet jordgubbsodlare, tror Roger Henriksson, ordförande för Norrbottens bär och grönsaker.
- Vi behöver ju en ny generation jordgubbsodlare, säger han. Men jag tror att det främst är konsumenterna som kommer att avgöra om det finns norrbottensjordgubbar att köpa också framöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om