Det är alldeles för tidigt med jordgubbar från länet. Vi norrbottningar får vänta till mitten av juli innan det är dags att handla närproducerat.
– Det är samma tidpunkt varje år. I mitten av juli – en vecka tidigare eller senare, säger Salvador Solsona som tillsammans med frun Ann driver Mockträsk bärodling, en av byns två bärodlingar.
Den andra odlingen, Mockträsk jordgubbar, äger Anns bror tillsammans med sin fru på andra sidan sjön Mockträsket.
– Det är två olika företag. Men vi hjälps ändå åt – vissa land har vi tillsammans, säger Salvador Solsona.
Tillsammans har Salvador och Ann drivit odlingen i drygt 20 års tid och paret har aldrig kunnat leverera jordgubbar redan till midsommar.
– Nä, det har aldrig hänt här i Mockträsk i alla fall. Jag kan tyvärr garantera, det blir inga midsommarjordgubbar.
– Det är en klassisk fråga. Så fort jordgubbarna från södra Sverige brukar dyka upp börjar telefonen ringa och kunder undrar när vi öppnar för plockning (skratt).
Sedan snön försvann i våras har familjen Solsona planterat, fyllt tomma hål, gödslat, rensat ogräs och vattnat för att hjälpa processen på den fyra hektar ytan.
– Det var knappt någon tjäle i år så vattnet åkte bara rakt genom marken. Därför behöver vi inte bara värme, vi behöver även en del regn, säger Salvador Solsona.
När det gäller Mockträsks hallon dröjer det ännu längre. Någon gång i augusti brukar de vara mogna för plockning. Ungefär i samband med att jordgubbssäsongen går mot sitt slut.
– Varje år brukar vi avsluta med självplockning och så blir det även i år, säger Salvador Solsona.
Förutom jordgubbar och hallon erbjuder Mockträsk även åkerbär.
– Vanligaste är inte självplockningen, den är egentligen bara en avslutning av säsongen. Vanligast är att folk förbeställer och vi plockar.
Han berättar att Mockträsk inte drabbats speciellt negativt av coronapandemin. Enda negativa var i fjol höstas.
– Då tvärdog allting. Den lilla andel som vi säljer till restauranger blev vi inte riktigt av med. Men i övrigt var det inget problem – vi lyckades sälja allt vi behövde.
Paret Solsona gör även saft, sylt och gelé som man har till försäljning i sin gårdsbutik samt i Bodens nyöppnade saluhall Nära mat.
– Om folk åker till Mockträsk för att handla saft blir det en dyr flaska. Saluhallen gör oss lättillgängligare, säger Salvador Solsona.