Mobil skatepark monteras - nu är den klar

Nu håller skateparken i Boden på att ta form. Invigningen är planerad till 1 juni och det är Svartlågans multisportförening, som ska drifta den. Parken är mobil. Både utformning och plats kan ändras.

26 maj 2018 13:40

Skateparken har kommit till tack vare flera medborgarförslag och ungdomsmotioner.

– I den expansion som är törs man inte bygga en fast, stor anläggning. Vi landade i att det går att bygga en mobil streetskate-park, säger Alf Wennskog, verksamhetsutvecklare.

Fullmäktige beviljade investeringsmedel och anläggningen köptes in i fjol. Man har bara väntat på barmark för att bygga den och nu är man på G.

Bodenbo äger marken och har redan en fotbollsarena i kvarteret. Johan Johansson, vd, är jätteglad att det tillkommer aktiviteter på området.

– Det här är en brygga mellan Sveafältet och centrala stan där folk rör sig.

Alf Wennskog säger att kommunen med den här satsningen vill skapa en mötesplats för ung som gammal utomhus.

– Det finns gräsytor där man kan ha picknick medan barnen åker om man känner för det. Vi har arenan om man vill spela fotboll. Det ligger centralt och är lätt att ta sig hit. Man har allt inom fem minuter från centrum. Det är även nära till campingen.

– Det är också jättekul att den här föreningen har engagerat sig, säger Johan Johansson.

Han får medhåll av Alf Wennskog som berättar hur det kom sig.

– Vi behövde höra med dem som vet hur det här ska vara och då kontaktade vi Svartlågan om de kände till någon som kunde hjälpa oss. De svarade att de ville vara med.

Utmärkt tyckte kommunen.

– Jag ville vara med och påverka och få ungarna att också vara delaktiga i det här. Därför ville vi vara med, säger Johannes Winroth, Svartlågans multisportförening, som själv har en bakgrund inom extremsport.

Kommunen satte ihop en referensgrupp tillsammans med föreningen och ungdomsfullmäktige. Ungdomarna berättade hur de ville att skateparken skulle se ut och det skapade underlaget till upphandlingen.

– Vi hade även med oss yngre åkare, säger Johannes Winroth.

Parken består av en miniramp i trä och streetprylar i betong. Michael Elg, ENR, finns på plats för monteringen. Enligt honom är en mobil streetramp i betong något nytt, som inte finns på många ställen. Vanligtvis gjuter de skateparker direkt på plats.

Han bedömer att det kommer ta ett par-tre dagar att montera anläggningen.

– Det är ett stort lyft för Boden att få den här. Många ungdomar har kommit förbi. De är nyfikna och man känner sig som jultomten på julafton.

Johannes Winroth säger att minirampen är förstahandsvalet för småttingar och "old boys".

– Den är på allas nivå. Man kan åka avancerat, men även enkelt. Den är kärnan i parken, säger Johannes Winroth och tillägger att ungdomarna kommer dit efter skolan och hjälper till.

Han betonar vikten av delaktighet.

– Vi är jättenöjda och glada. Förhoppningsvis kommer här vara proppfullt. Jag tror vi kommer få växtvärk.

Svartlågan ska drifta skateparken och kommer få en slant för det.

– Vi har mest hållit till i Svartlå och Edeforsbygden. Att smyga oss närmare stadsmiljön betyder jättemycket för oss. Då är vi med ännu mer. Desto mer vi kan aktivera ungarna desto bättre, säger Johannes Winroth.

Skateparken inbjuder till fysisk aktivitet och är dessutom gratis. Svartlågans huvudmåtto är att alla ska kunna delta.

Vad betyder det ekonomiska tillskottet?

– I så stor mån som möjligt ska vår verksamhet gå plus minus noll. Allt som vi gör och som vi får bidrag till går till att återinvestera i vår verksamhet och för att hålla våra grejer i toppskick. Vi vill inte samla bidragspengar, utan vi vill använda det till ungarna. Den intäkt vi får för att drifta den här anläggningen kommer gå till det här rakt av, säger Johannes Winroth.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Tegström