"Mjukporren lika utrotad som tidningar i skogen"

Skogsporren fick små hjärtan att bulta och en skev kvinnobild att växa när vi gick från att vara barn till att bli snuskhumrar. Det var bättre förr.

När krönikören växte upp på 90-talet låg porrtidningar i buskagen och gav en inblick i vuxenlivet. I dag finns sex och porr bara några knapptryckningar bort i barnens mobiler. "Risken för att internet uppfostrar mängder av framtida våldsutövare är oroväckande stor", skriver Magnus Tosser.

När krönikören växte upp på 90-talet låg porrtidningar i buskagen och gav en inblick i vuxenlivet. I dag finns sex och porr bara några knapptryckningar bort i barnens mobiler. "Risken för att internet uppfostrar mängder av framtida våldsutövare är oroväckande stor", skriver Magnus Tosser.

Foto: Håkan Gidlöw

Krönika2018-05-19 09:23
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mycket har förändrats sedan jag var barn på 90-talet. Centrum har tappat butiker, bostäder har ersatt grönområden och skogen har tappat sin porr. Det är inte så konstigt att dagens ungdomar håller sig inomhus.

Likt svamptörstande kantarelltentusiaster kunde vi dra runt i snårig terräng med inbyggd radar för färgglada blad som på ett, än i dag, oförklarligt sätt landat bland träd och buskar. Porrtidningarna blev en del av naturen och en onaturlig del av ens världsbild.

En bra dag hade naturens väderomställningar tagit väl hand om tidningen och torkat upp den till en frasig och skör klenod. En dålig dag kunde genomblöta sidor snarare likna en vattenfylld pappersmassa med tungt hängande blad (eller retsamt låta ett oväsentligt uppslag om bilar vara det enda läsbara).

Det må ha varit oskyldigt men jag förstår att även den tidens blottande av bröst och buskar (yes, kids, på den tiden fanns det könshår) bidrog till objektifiering av kvinnor. Det har påverkat oss alla i någon mån.

Våra hjärtan galopperade och små barnkroppar kände saker de aldrig känt förrut.

Men om 90-talets skamlösa H&M-affischer och smygtittande på nakna kroppar var ett steg mot att göra mig till en sjuk snuskhummer är det ingenting mot vad dagens ungdomar kommer bli. Nu snackar vi riktigt obehagliga grejer.

FLER KRÖNIKOR: "Krävs det inte folkomröstning kring detta?"

I dag behöver inte en tioåring ta ett extravarv i skogen för att söka efter ledtrådar till snusk i blåbärsriset. Nu räcker det med att barn och ungdomar utrustas med en mobiltelefon för att hårdporren ska finnas en pinkod bort. Det i sig är läskigt. Ännu obehagligare blir det att tänka på vad de får se.

Som jag minns det var "sex" ett av mina första sökord på Altavista, efter att ha surfat klart bland häftiga punkband blev nyfikenheten för stor och tanken slog mig; "Vad händer om jag skriver sex? Kommer skogsporren dyka upp i den här tjocka bildskärmen då?".

Jag minns inte vad jag fick se, eller om jag ens vågade vänta den minuten det tog innan en bild hade laddats upp, men jag gissar att det var en naken kvinna i en obekväm ställning som blottades.

Vad tror ni händer om dagens tioåringar googlar "sex" i mobilen på pojkrummet? Med tanke på att 96 procent av alla killar någon gång tittat på porr är det ett ganska troligt scenario.

På samma tid som det tog för mig att ladda en bild på 90-talet har det hunnit fladdra förbi många filmer och sajter framför stora ögon i omogna kroppar – och de erbjuder allt annat än bara en naken modell.

88 procent av alla scener i dagens porrfilmer innehåller våld. Stryptag, knuffar, kräk och gråt är långt ifrån ovanligt – det är troligt att en oskyldig sökning från ett barn eller ungdom slutar i våldsporr.

FLER KRÖNIKOR: "Vinner Sverige förstår de sig inte på bra musik"

Barn födda på 2000-talet kommer vara lika nyfikna på det förbjudna som vi varit, det är inte konstigt att söka på sex i mobilen – det hade jag också gjort om jag var tio år i dag.

Men risken för att internet uppfostrar mängder av framtida våldsutövare är oroväckande stor. Att redan i tidig tonår avtrubbas och önska grövre och grövre scener skapar inte snuskhumrar, det skapar sexmonster. De som inte håller med mig bör se dokumentärfilmen "Pornland" som tydliggör vad som erbjuds där ute och vilka sjuka trender som tar fart.

Efterfrågan på grövre sex skapar i sin tur en kultur och industri som ger kunden vad kunden vill ha och snart är vanlig klassisk mjukporr lika utrotad som tidningarna i skogen. I stället blir våldsamma övergrepp standard och förebilden för nyfikna pojkar och flickor.

Kan vi komma överens om att be porren dra åt helvete? Eller åtminstone åt skogen.

Läs mer om