"Med cerise färg blev morfars skjorta en perfekt storskjorta på mig"

Anna Heikki älskar sitt yrke men med åren har hon mer och mer börjat längta efter sällskap. Hon vill dela sin ateljé med kollegor.

Anna Heikki  sömmerska  kläder och form

Anna Heikki sömmerska kläder och form

Foto: Kurt Engström

Mitt i livet2013-04-15 16:05

Hon är född och uppvuxen i Kangos utanför Pajala. Redan i tonåren började hon experimentera med kläder.

- Jag sydde om och färgade om plagg för att få det jag ville ha. Med cerise färg blev morfars skjorta en perfekt storskjorta på mig. Det jag gör nu har nog sin grogrund i det där. Jag kände att "det här vill jag jobba med", säger Anna Heikki.

Efter grundskolan i Kangos och Junosuando gick hon beklädnadsteknisk linje på gymnasiet i Kiruna.

- Första året innebar grundsömnad med olika moment. Vi gjorde skjortor och herrbyxor bland annat. Andra året tog vi emot kundbeställningar.

Anna Heikki saknade utrymme för konst och kreativitet i gymnasieutbildningen. Därför följde hon upp med ett år på Sunderby folkhögskolas konstlinje.

- Det gav en bra grund för formgivning och skapande.

Använder naturmaterial
Efter det året följde ett år på Nordisk designskola i Borås.

- Det är en grundläggande designutbildning som ger mycket inblick i klädindustrin, till exempel KappAhl. Jag insåg att jag inte ville jobba i den utan i stället återgå till hantverket.

Hon hade trivts bra i Luleå under året på Sunderby folkhögskola och återvände därför hit.

- Jag arbetade med lite olika saker, gjorde sadelskydd, väskor, kuddfodral och ytterplagg i vadmal bland annat. Samtidigt gick jag en Starta eget-kurs.

Hon fick med sitt hjärtprydda sadelskydd i en designtidning och plötsligt kom det en beställning på 300 sadelskydd. Tidningen sålde det själv och ville ha ett lager.

Att använda naturmaterial som vadmal, ull, siden och linne ingick tidigt i Anna Heikkis miljö- och hållbarhetsfilosofi. Sedan började hon också satsa på ekologiskt framställda material.

Ekologiskt tyg
- Sedan ett antal år tillbaka finns det grossister som säljer miljöcertifierade tyger också till småföretagare som jag. De har kontroll på produktionen från odling och färgning till färdigt tyg. De berättar och utbildar också sina kunder, säger Anna Heikki glatt.

Hon beskriver skillnaden mellan att arbeta i tyg framställt på "vanligt" sätt och ekologiskt framställt tyg.

- Det ekologiska tyget har en helt annan mjukhet och håller sig finare längre. Det är helt annat än om du tänker dig till exempel lakanstyg med stärkelse som känns nästan som papper.

Anna Heikki öppnade Kläder & Form för 14 år sedan. Förutom ateljé har hon en butik där hon säljer egna, men också många kollegors, produkter. Här finns till exempel kläder skapade av Marju Matsin, Haparanda, som arbetar i enbart återvunnet material.

Mycket återvinning
Anna Heikki arbetar också mycket med återvinning. Hon skapar liksom Marju Matsin nytt av gammalt och hon berättar med stor glädje om hur fler och fler kunder kommer med kläder som tillhört familj och släkt, eller köpts i andrahandsbutiker, och vill ha dem anpassade till sig själva.

Många kvinnor vill ha sin mammas, eller kanske mormors eller farmors, brudklänning. Inför studentexamen väljer många att göra om gamla klänningar till balklänningar.

- Fler och fler får ett miljö- och hållbarhetstänkande. Det är jätteroligt och hoppfullt inför framtiden. För mig är det inte intressant att bara skapa kläder. Jag vill erbjuda ett mode i miljövänligt material, tillverkat med respekt för människa och miljö, ämnat att hålla i mer än en säsong, säger hon.

Kollegor på gång
Hon inspireras av vintage, det vill säga välbevarade modekläder från andra tidsepoker, och second hand, alltså begagnade kläder.

- Och framförallt av den där känslan när man hittar ett plagg med "det lilla extra".

Anna Heikki älskar sitt yrke men med åren har hon mer och mer börjat längta efter sällskap. Hon vill dela sin ateljé med kollegor.

- En är faktiskt på gång. Hon jobbar in sig här några timmar i veckan. Jag vill hitta fler. Det kan bli en riktigt kul förändring att bli flera, säger hon.

När Anna Heikki inte arbetar är hon ute mycket och hon tränar yoga. Att umgås med vänner, föräldrar och syskon tar förstås sin tid. Och så det viktigaste fritidsintresset av alla: Pojkvännen Robert Berglund. Honom vill Anna Heikki ge extra mycket av sin tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!