I dag är de flesta positiva

Boel Paulin firar jubileet för prästvigning av kvinnor med glädje - blandad med sorg över det motstånd mot kvinnliga präster som fortfarande finns.- Det är en sorg att vi inte kommit hela vägen fram. Det är mot Guds vilja och kyrkans natur att vi inte kan samlas runt samma nattvardsbord, säger hon.

Foto:

mitt i livet2008-09-27 06:00
Boel Paulin prästvigdes sommaren 1997. Efter fyra års arbete i Nederluleå kyrka kom hon år 2001 till Örnäsets kyrka och hon är kvar här.
- Jag har inte haft det besvärligt med anledning av kvinnoprästfrågan. I dag är de flesta positiva till kvinnor. Många församlingsbor uttrycker speciellt önskemål om en kvinna vid förrättningar och poängterar att de inte vill ha en kvinnoprästmotståndare.
Hon berättar att det finns små grupper som inte accepterar kvinnliga präster och inte heller alla manliga präster.
- De firar egna gudstjänster och vi stöter inte ihop så ofta.
Trots allt kan Boel Paulin uppleva sorg och smärta över att det inte finns full enighet och över att en del tar tydligt avstånd från kvinnliga präster.
- Det sägs saker som sårar. Personligen har jag inte varit utsatt.
Hon har en dröm om att alla inom Svenska kyrkan ska vara helt eniga och samlas runt samma nattvardsbord.
- Det borde vara kyrkans väg, säger hon.
Hon har enstaka kolleger som är emot kvinnliga präster. De vill inte samarbeta omkring gudstjänster i kyrkan och de kommer inte om hon leder en nattvardsgudstjänst. Ändå konstaterar hon att hon inte upplever några hinder i det dagliga arbetet.
- I allt det andra, i det kollegiala rådet, i planerandet och i konfirmationsarbetet är det ingen som obstruerar.
- Att alla inte vill samarbete omkring gudstjänster löses genom att vi inte sätts i samma arbetsuppgifter. Visst är det är tråkigt att det är på det sättet. Det är ingen bagatell, säger hon.
Ibland sätter sig Boel Paulin, hennes kvinnliga kollegor och andra medarbetare i Örnäsets församling öga mot öga med kvinnoprästmotståndarna.
- Då pratar vi om vad vad motståndet gör med oss, hur det känns i magen. Vi borde göra det oftare, säger hon.
Boel Paulin konstaterar att det kommer ut nya präster med grumlig hållning till kvinnliga präster.
- Jag förstår inte hur de får ihop det där i sina samveten. De måste ju lova att fullt ut samarbeta med andra präster oavsett kön.
Samtidigt konstaterar hon att många tidigare kvinnoprästmotståndare har gjort en omvärdering.
- Biskopen är ju en av dem, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om