Elliot frisk efter tre operationer

Lille Elliot är bara drygt ett år gammal men har hunnit gå igenom tre operationer. På julafton opererades han för ljumskbråck. Sedan följde två operationer för att rätta till Elliots så kallade båtskalle. Nu är han fullt frisk och ett riktigt busfrö. Hans föräldrar Johanna Olausson och Kristian Landström är förundrade över vad dagens kirurgi förmår och över omhändertagandet inom den svenska sjukvården.

Johanna Olausson berättar om den stora knölen som "växte bakåt" och gjorde Elliots huvud båtformat.

Johanna Olausson berättar om den stora knölen som "växte bakåt" och gjorde Elliots huvud båtformat.

Foto: Göran Ström

Mitt i livet2008-11-15 06:00
Elliot har ett leende som får alla i hans omgivning att smälta. Hans blick är fylld av bus.
Mamma Johanna Olausson beskriver sin son som just ett busfrö som är bästis och bundis med katten Kisse som har nått den aktningsvärda åldern av fyra år, det vill säga fyrdubbelt Elliots ålder.
– Katten är så rädd om Elliot trots att han är ganska ovarsam med den. Kisse skulle aldrig skada Elliot, säger Johanna.   
Elliot föddes den 19 september 2007. Han hade mer avlångt än runt huvud. Det kan ibland bli en effekt av att barnet legat i säte länge. Men formen gick inte till sig. En röntgen på Sunderby sjukhus visade att Elliot led av sagittal synostos, så kallad båtskalle. Det är ett sjukdomstillstånd som innebär att bensömmen mellan främre och bakre fontanellen i ett barns kranium slutits för tidigt, vilket hindrar skallen att växa normalt.
– Vi blev naturligtvis oroliga när vi fick veta det. Men samtidigt berättade barnläkaren att det gick ganska enkelt att åtgärda genom kirurgi, säger Kristian Landström.
När Elliot var fyra månader opererades han av professorn och överläkaren Claes Lauritzen på  kraniofaciala enheten/ plastikkirurgiska avdelningen för barn på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Johanna visar ett svagt s-format ärr i Elliots huvud.
– De skar upp som ett S, klippte upp skallbenet och satte in fjädrar. Vi fick vara med tills Elliot sövdes och sedan återförenades vi på uppvakningen. Operationen tog ungefär fyra timmar, säger Johanna Olausson.
När Elliot var elva månader gammal gjordes en ny operation.
– Då plockades fjädrarna ut. Den operationen tog två-tre timmar, säger Johanna.
Hon och pappa Kristian är förundrade över hur enkelt kirurgin kan åtgärda komplicerade problem. De berättar om den stora professionaliteten och inte minst den stor värmen och omtanken som de har mött inom vården. Den har omfattat hela familjen.
– Vi har blivit så väl omhändertagna, säger de.
Nu är Elliot fullt frisk. Vid tre års ålder ska han på kontroll.
– När vi lämnade sjukhuset efter andra operationen så var Elliot färdigbehandlad.
– Vi var på sjukhuset i fem dagar i samband med den första operationen. Vi åkte hem tre dagar efter operationen. Och vi fick åka hem dagen efter den andra operationen.
Johanna Olausson och Kristian Landström har varit hemma med Elliot till alldeles nyligen. Johanna arbetar i ett stödboende i Råneå och Kristian på Plannja Hardtech i Luleå. Båda går skift och har också haft hand om Elliot ”i skift”.
– Vi har gått om varandra, säger Kristian.
Nu går Elliot på småbarnsavdelningen på Renfanans förskola i Råneå några dagar i veckan.
– Han tycker att det är kul med de andra barnen. Han är ju så nyfiken, säger Johanna.
Familjen bor i utkanten av byn Böle, utanför Niemisel, och det bor inga andra småbarnsfamiljer i närheten.
– Till centrala byn har det flyttat ett antal barnfamiljer, säger Kristian.
Han är från Luleå. Johanna har bott i Råneå tidigare. De trivs med att bo som de gör, lite för sig själv.
– Och i Råneå finns det mesta som vi behöver av butiker och service. Där finns också pizzeria, grill och kafé, säger Johanna Olausson.
Kristian Landström berättar att huspriserna i Böle är en fjärdedel av huspriserna i stan. Han pendlar gladeligen till jobbet på Plannja Hardtech. Lugnet i Böle är livskvalitet för honom och Johanna. Och den allra störtsta livskvaliteten står Elliot för – frisk som en nötkärna numera.
– Det är en jätteglad, pigg och envis gosse, säger mamma Johanna och tittar på Elliot med en blick fylld av allra största kärlek.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om