Samtidigt som polisen sjösatte sin nya jätteomorganisation förra året, där alla länens 21 polismyndigheter blev en och samma, så ökade pressen och kraven på polisen.
– Det blev en extra prövning för oss med hela flyktingsituationen. Att då samtidigt göra en organisationsförändring och göra resursförflyttningar blev en stor ny utmaning. Att få det på plats kräver att vi får det här året på oss också, säger Håkan Karlsson, polisområdeschef i Norrbotten vid Region Nord.
Polisen har bland annat behövt öka sin närvaro vid gränser och asylboenden. Sen kom den förhöjda terrorhotnivån som krävde ännu mer av polisen. Den extraordinära situationen har tärt på polisens resurser.
– Men jag tycker vi har tagit oss an uppgiften otroligt bra. Vi kan inte göra allting. Men det ska inte få påverka vardagsbrotten. Vi blir sämre på en del saker, till exempel hinner vi inte kanske med trafikkontroller. Vi är inte lika aktiva vid de brott där det krävs vår aktivitet.
Samtidigt som polisen har behövts mer än någonsin har Norrbottenspolisen krympt med 12 poliser jämfört med året innan. Tappet beror på avhopp och pensionsavgångar. Det är ingen extrem siffra, enligt Karlsson. Men trenden krockar med polisens mål att få ut fler poliser i så kallad yttre tjänst, alltså synliga polispatruller ute på gatan.
– Vi har inte nått målet om att få ut ännu fler i yttre tjänst. Vi har en uppgift att försöka förstärka den ytterligare under det här året.
Inlandet, som Gällivare och Jokkmokk, är sedan tidigare hårt drabbat av underbemanning. Men nu har en starkare avhoppstrend börjat märkas även i Luleå.
– Jag för en dialog med chefen i Luleå och jag är uppdaterad om läget och problem som finns med att få ihop tjänstgöringslistor. Det tänker inte jag sticka under stolen med.
Flera poliser har sökt sig till Migrationsverket som har behövt rekrytera, enligt Karlsson. Erik Lampinen, en av de senaste att hoppa av som NSD skrev om i går, gick till Kronofogden. Han har framförallt har ledsnat på lönen. Karlsson respekterar hans åsikt och påpekar att det pågår löneförhandlingar med Polisförbundet.
– I det läget vi är i med organisationsförändringen och nya strukturer så vore det bra om vi fick bort den frågan för den tar onödig kraft och energi så att säga, samtidigt. En överenskommelse är angeläget.
LÄS MER: Ovanligt många poliser flyr Luleå
Det finns också ett stort missnöje mot de försämrade arbetstiderna. Det har blivit tuffare att få ihop scheman med de nya uppdragen och underbemanningen.
– Det har gjort att vi har skärpt vår planering av arbetstid utifrån vårt uppdrag vilket gör att medarbetare känner att det finns ett mindre utrymme som blir över. Jag delar den uppfattningen. Vi ska jobba på de tider som kommer med vårt uppdrag, och det blir tuffare och tuffare.
Polisförbundet tror att det kommer att ta flera år innan den nya organisationen kommer att sätta sig.
– Men jag är fylld av tillförsikt inför 2016. Nu kommer vi till frågor som påverkar basverksamheten. Nu börjar vi få upp ångan så nu är vi varma i kläderna och börjar få lite fart på det.
Trots ett mörkt 2015 vill Håkan Karlsson lyfta fram ljuspunkter under 2016. 16 polisaspiranter är på gång till länet– en ovanligt hög siffra. Gällivare, som är hårt drabbat av polisbristen, kommer utöver det att få fem nya poliser. Det öppnar upp för att ledningen överväger att prioritera Luleå när nya poliser ska placeras.
– Vi sticker inte under stolen med att det är stora problem att klara av polisiär service i hela ytan och i synnerhet i norra Lappland. Så det är oerhört glädjande att vi kan få fler till Gällivare.
Enligt Karlsson är personaltillskottet ett resultat av den nya organisationen. Tidigare fick de 21 länen slåss om rekryterna. Men nu fördelar regionen personal i hela Norrland vilket gör det smidigare och lättare att få ut nya poliser till svårrekryterade platser. Den modellen kan lösa polisbristen och bryta den onda cirkeln. Karlsson menar att polisens högsta chef, Dan Eliasson, är lyhörd polishungern även i norr.
– Får vi fler som delar på uppdraget eller bördan, desto bättre kan vi få ihop listor och arbetstider – så är det.