Sandra från Porjus är mitt i USA-valet: "Skönt att slippa välja"

Sandra Daniloff, 35 år, bor sedan många år i Minnesota, USA. Hon är inte amerikansk medborgare än och det hon just nu väldigt nöjd med.
– Det betyder att jag inte får rösta och det är jag glad över. Här är man mer intresserad av att smutskasta varandra än att prata seriösa frågor, säger hon.

Sean och Sandra utanför Vita Huset i Wasington.

Sean och Sandra utanför Vita Huset i Wasington.

Foto: Privat

Minnesota2024-11-05 19:00

Sandra Daniloff är född och uppvuxen i Gällivare men flyttade i unga år till Porjus. Som vuxen har hon för det mesta bott i Luleå.

Många känner kanske igen henne som journalist, hon har arbetat både för NSD och Expressen efter att ha studerat på journalistutbildningen i Kalix.

2007 flyttade hon till USA och arbetade som au pair hos en svensk familj, sedan satte hon sig i skolbänken för att studera statsvetenskap på college.

För drygt tre år sedan slog kärleken till ordentligt och det började med ett besök hos veterinären med katten Bruce Willis. En veterinär vid namn Sean tog emot katten, och i dag har Sandra och Sean en son på tio månader som heter Alfred.

undefined
Det var katterna som förde samman Sandra och Sean. Här ses katterna, från vänster Bruce Willis, Rickard och Achmed.
undefined
Sandra Danifoll med sonen Alfred på utflykt under Hallowen.


Sandra Daniloff är ännu inte amerikansk medborgare men har det så kallade "gröna kortet" som tillåter henne att arbeta i USA. 

Innan sonen föddes arbetade hon som kommunikatör för kommunen i New Brighton som ligger drygt en 15-minuters bilresa norr om Minneapolis i delstaten Minnesota. I sitt arbete har hon bland annat utbildat amerikanska valarbetare, dock inte i det senaste valet. Hon arbetar även som deltidsbrandman.

Vad har du för tankar gällande valet och stämningen i USA?

– Många amerikaner är ganska less vid det här laget. Nu öppnar vallokalerna i dag och det känns skönt. Många är trötta på den smutskastning som är mellan Kamala Harris och Donald Trump. Allt blir så negativt och jobbigt i längden. Det är smutskastning i stället för att prata sakfrågor som ekonomin bland annat, som jag är intresserad av.

Vem hade du valt, Harris eller Trump?

– Skönt att jag slipper välja. Jag är inte amerikansk medborgare än så jag får helt enkelt inte rösta och det är jag glad över. En nackdel för Harris är att hon inte är vald, hon har mer eller mindre halkat in på en räkmacka men vem vet, många vill nog att hon ska sabba för valet för Donald Trump. 

Vad är de viktigaste frågorna för dig personligen i det här valet?

– Abortfrågan, invandringen men framför allt ekonomin. Det här är skillnaden mellan ett svenskt val och ett val här i Amerika. Här är det smutskastning som gäller mellan två extremer, Harris och Trump. Sakfrågorna försvinner i all smutskastning.

Är du orolig för vad som kan hända efter valet?

– Egentligen inte, jag är mer orolig för USA:s relationer med andra länder efter valet. För egen del, eller familjens del, är jag inte orolig. I min delstat Minnesota är det normalt sett en stark delstat bestående av Demokrater men det har poppat upp en hel del Trump-skylar här och där. Jag skulle bli förvånad om Donald Trump vinner vår delstat.

Hur kommer du att följa valet?

– I dag när vallokalerna öppnar kommer jag nog sitta nära tv:n och sedan är det bara att invänta resultatet. Jag tror att vi kommer att se några resultat redan under tisdagen, på onsdag i Sverige dock.

undefined
Här är hela familjen: Sandra, Sesan och sonen Alfred,
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!