Ministerns okända Kirunakoppling

Han har arbetat med alla socialdemokratiska statsministrar sedan Olof Palme och varit Sveriges ambassadör i FN. Men det var i elevrådet i Kiruna karriären inleddes för nya EU-ministern Hans Dahlgren.

22 januari 2019 19:34

Statsminister Stefan Löfven satsade på ett rutinerat kort när han utsåg Hans Dahlgren, 70, till ny EU-minister. Toppdiplomaten har arbetat nära såväl Olof Palme som Ingvar Carlsson, Göran Persson och Stefan Löfven. Han har även varit Sveriges FN-ambassadör och företrätt nationen i FN:s säkerhetsråd.

Men få vet att det var i Kiruna allt började. När Uppsalafödde Hans Dahlgren var tio år gammal flyttade hans familj till gruvstaden och bodde kvar i fem år, i skarven mellan 50- och 60-talen. Roger Lindmark från Vassijaure minns Dahlgren från elevrådet vid Kiruna högre allmänna läroverk.

– Han var väldigt bra att ha att göra med, demokratisk och lyssnande. Han var väldigt duktig som student också, säger Roger Lindmark som numer är utflyttad till Östersund.

Förstod du att han skulle gå långt?

– Jag tänkte aldrig på det, jag bara konstaterade att han var fruktansvärt bra på att prata. Jag var djupt imponerad av hans svada.

Rollen som kassör i elevrådet i Kiruna var Hans Dahlgrens första riktiga uppdrag.

– Jag minns att det var spännande. Jag tycker om att jobba med föreningsverksamhet, säger EU-ministern.

Han fick bland annat hantera en konflikt med skolans beryktat bufflige rektor, som upprörts över en publicering i en elevtidning.

– Rektorn ville förbjuda tidningen. Jag tror det stod om det i Norrländskan, säger Roger Lindmark.

Hans Dahlgren själv minns händelsen vagt.

– Vi höll på med en skoltidning, men jag kommer inte ihåg vad händelsen gick ut på.

Några år senare, när familjen hade flyttat till Boliden, var Dahlgren ordförande i Sveriges elevers centralorganisation. Efter examen vid Handelshögskolan och militärtjänstgöring på tidningen Värnpliktsnytt arbetade han som reporter på Aktuellt innan den diplomatiska karriären tog fart.

Genom åren har Dahlgren ofta synts nära socialdemokratiska toppolitiker i samband med presskonferenser och internationella toppmöten, senast som Stefan Löfvens statssekreterare. Nu har han själv tagit plats i regeringen för första gången.

– Det ska nog gå bra, men det är annorlunda. Det handlar om ett mer utåtriktat uppdrag där jag får representera Sverige i möten i Bryssel och vara ute i landet. Jag ser fram emot det.

EU-frågorna beskriver han som viktiga för såväl tillväxt som säkerhet och klimat. Dessutom är situationen kring Brexit kritisk efter att Storbritanniens parlament röstat nej till det föreslagna utträdesavtalet.

– Allvarligt. Jag har ännu inte hört vad London ska göra i stället, så risken är att det blir ett utträde utan avtal.

Roger Lindmark är säker på att Hans Dahlgren kommer göra bra ifrån sig som minister.

– Han har en väldig erfarenhet och är väldigt duktig. Det är viktigt att vara erfaren i politiken, det är en särskild värld. Han har varit inne i den hela tiden, så han kan den utan och innan.

Även om det gått 55 år sedan Hans Dahlgren flyttade från Kiruna är banden till staden fortfarande starka.

– Jag hade fem underbara år där. Sedan har jag återkommit i stort sett varje år för att gå på skidor runt Kebnekaise.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Andersson