Håkan Tarras-Wahlberg är ordföranden i Georange, en oberoende konsultorganisation som arbetar med hållbar mineral- och gruvutveckling.
Utvecklingen av gruv- och mineralnäringen i norr har under den senaste tiden aktualiserats vid Nordiska rådets temasession. Samtidigt arbetar Håkan Tarras-Wahlberg med att ta fram en förstudie åt Nordkalottrådet för en mineralstrategi för hela Nordkalotten.
– Geologin i norr, bland annat Norrbotten, är sådan att det finns mycket mer mineraler som inte upptäckts. De stora gruvor vi har nu, som i Kiruna till exempel, är fyndigheter som vi bara snubblat över. Det finns många oupptäckta mineraler djupare ned som vi skulle hitta med en mer aktiv prospektering, säger han.
Nordkalottrådet är en av tolv gränsregionala kommitteer som huvudsakligen finansieras av Nordiska ministerrådet och verkar för ett ökat gränsregionalt samarbete över nationsgränserna på Nordkalotten mellan Sverige, Norge och Finland.
Rådet framhåller området som ett av de viktigaste mineral- och gruvområdena i Europa. Det är dock ett begränsat utbyte mellan länderna inom detta område.
– Dessa frågor styrs globalt sett till stor del av nationella lagar. Skulle man få tillstånd ett samarbete över gränserna då det gäller mineraler skulle detta vara unikt för hela världen, säger Håkan Tarras-Wahlberg.
Han tycker att prospekteringen i norra Finland är mer aktiv än den i Norrbotten.
– I Finland är staten inblandad och stödjer en aktiv prospektering på ett annat sätt än i Sverige. Här styrs prospekteringen mest av privata intressen, säger Håkan Tarras-Wahlberg.
Han framhåller också att det är viktigt att tänka på den omgivning som följer med en ny gruvetablering.
– Själva gruvplatsen är ofta ganska begränsad. Det är samhället omkring och de som har intressen av gruvbrytningen som växer. I det sammanhanget måste man också ta hänsyn till allas rätt, inte minst urfolkens rättigheter i dessa områden, säger Håkan Tarras-Wahlberg.
Linda Modig (C), riksdagsledamot från Norrbotten har tagit upp frågan om mineraler både i riksdagen och nu senast i Nordiska rådet. Mittengruppen i Nordiska rådet har i ett så kallat medlemsförslag (motsvarande motion i riksdagen) krävt en uppdatering och en lägesrapport om hur dom nordiska länderna arbetar för att få tillstånd en bärkraftig gruv- och mineralverksamhet.
– Sverige har en av världens striktaste lagstiftningar inom detta område. Men systemet har gått i baklås och i det närmaste kollapsat när man även från högsta instans, regeringen, inte behandlar ärendena i rimlig tid. En knytpunkt är Mark- och miljödomstolen i Umeå som ska behandla sådana här ärenden. Det behövs mer resurser till domstolen, säger Linda Modig (C).
Hon håller med om att prospekteringen av mineraler måste bli mer aktiv. Men tror inte på ökad statlig inblandning.
– Det systemet hade vi tidigare. Det är bra med privat prospektering men då måste också handläggningstiderna vara rimliga, säger Linda Modig.
Hon anser att det även ur etisk synvinkel är viktigt med en ökad mineralutvinning i Norrbotten och övriga Norden och Europa.
– Kina har i det närmaste monopol på vissa viktiga mineraler som vi måste importera därifrån. Då det till exempel gäller kobolt, så utvinns den av barnarbetare i Kongo. Det kan vi inte heller acceptera, säger Linda Modig.