Mina färgrika tyger är som godis för mig

7 november 2019 20:06

Jag är uppvuxen i det lilla samhället Forsa, strax utanför Hudiksvall. Min mamma Britt-Marie fick mig som väldigt ung och var inte riktigt mogen för att bli mamma. Därför blev jag kvar hos mina morföräldrar. Det bästa var mormor Ann-Maries stora klumpiga symaskin. På den sydde jag mina första sömmar. Syslöjden var det bästa i skolan. Jag var rätt duktig och sydde hästtäcke och långbyxor på mellanstadiet. Att sy blev snabbt min stora passion. Jag älskade att gå på dans och då var det bara att sy en ny klänning varje fredag.

Till Boden flyttade jag 1989 efter att ha träffat min exman när jag jobbade som vårdbiträde i Sundbyberg. Vi fick tre söner och jag har nyss blivit farmor till Julie. Den lilltjejen kommer få ha mycket färg på sig. Jag har alltid samlat på mig tyger som följt med mig överallt. I min trea har jag ett syrum med massor av tyger från 60- och 70-talet med mycket mönster och glada färger. Gamla tyger ger mig nostalgivibbar och folk får gärna källa mig retronörd.

I början av mitt skapande såg jag bara de vackra tygerna och tänkte inte så mycket på återvinning som jag gör i dag. Det mesta jag bär är köpt på secondhand och det jag syr kommer från gardiner och påslakan. Jag sitter och syr på lediga stunder, men har även börjat måla tavlor så det har blivit lite konkurrens. Jag gick även en distansutbildning förra året på Kalix folkhögskola i textilt hantverk som verkligen var rolig och utmanade mig att även prova andra former av teknik.

Jag började med barnkläder och sedan blev det lite vuxet. I dag är det mest klänningar jag syr i mitt företag. När jag ser ett tyg kan jag direkt få en bild på vilket plagg jag vill skapa. Jag kan inte göra avancerade mönster utan ritar sådant som jag själv gillar och det verkar gå hem även hos andra.

Jag vill inte sy om färdiga retroplagg för då försvinner skapandeprocessen. Jag har inte heller tålamodet att sitta och sprätta upp sömmar och hatar också att lägga upp byxor eller gardiner. Det finns inget tråkigare än det .Kreativiteten och att vara i min syverkstad och skapa ger mig återhämtning och energiboost. Mina färgrika tyger är som godis för mig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Berättat för: Lena Leffler